Львівщина

У Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі представили понад 40 видів птахів. Серед них ті, що через надзвичайну чутливість до звуків, зникли з наших сіл та міст, — синички, щиглики, чижики...

Перша загальноміська виставка декоративних та співочих птахів у Львові ще раз нагадала, що все в довкіллі добре збалансовано. Щойно в закони природи втручається людина, одразу щось втрачаємо. Куріпки почали зникати після того, як мисливці припинили відстрілювати лисиць. Землі не обробляються. Лисиць стає дедалі більше, а полюють вони на представників родини фазанових. Кількість великих яструбів стала зменшуватися одночасно з модою на опудала птахів. А горобці з наших міст зникли через поліетиленові пакети, в яких, як правило, останніми роками викидаємо сміття. Пакети неможливо розірвати дзьобиком, тому птахи голодують та гинуть.

Цими думками з відвідувачами першої виставки птахів у Львові поділився голова Львівського клубу орнітологів Андрій Кийко. Відомий орнітолог вважає, що хижаки не приносять великої шкоди, як часто кажуть мисливці. Природа сама все регулює — тільки не треба заважати і втручатися в її закони.