У Луцьку в Свято-Пантелеймонівському храмі з благословення митрополита Луцького і Волинського УПЦ Нифонта вперше проведено Божественну літургію для людей з вадами слуху. Допомагали здійснити її священик з Києва Григорій Крижановський, викладач основ мови жестів Київської духовної семінарії Ганна Блощинська та ще сім віруючих з общини, що діє при Свято-Іонівському монастирі столиці України.
Сурдоперекладачі мовою жестів донесли до людей з вадами слуху смисл прохань, молитов і піснеспівів літургії. По її завершенні 39 віруючих, які не чують, мали змогу посповідатися і причаститися до Христових тайн.
— Ми обов’язково будемо відкривати дорогу до Бога всім прихожанам, — сказав у своїй проповіді митрополит Нифонт. — Дуже важливо, що в людей з вадами слуху з’явилася можливість бути повноцінними учасниками богослужіння.
Цій літургії передували щонедільні бесіди з віруючими, які не чують, що проводяться в Луцьку з лютого. На них людям з вадами слуху пояснювали зміст і значення молитов, заповідей Божих, готували до сповіді та причастя, розповідали, як потрібно поводитися у храмі.