Минулої суботи Президент України Петро Порошенко перебував з робочою поїздкою на Житомирщині (на знімку). Разом із першим заступником глави адміністрації Президента України Геннадієм Зубком, начальником Генерального штабу Збройних Сил України генерал-полковником Віктором Муженком, керівництвом області та міста Петро Порошенко відвідав 240-й Центр підготовки підрозділів Збройних Сил України. Президент переглянув хід навчань. Бійці артилерійської бригади 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ продемонстрували навички володіння бойовою технікою та озброєнням, виконали вправи стрільб з протитанкових гармат. Воїни-десантники 95-ї окремої аеромобільної бригади провели заняття з вогневої підготовки.

На військовому полігоні Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України ознайомився із оснащенням базового містечка в польових умовах, де було представлено механізований завод для випікання хліба, малогабаритні засоби приготування їжі, блокпост, систему підвезення води, малогабаритні пральні, заправочний модуль тощо. Окрім цього, глава держави оглянув нові зразки озброєння і ті, які використовуються військовиками в зоні проведення антитерористичної операції, а також ознайомився із окремими розробками Житомирського військового інституту імені Сергія Корольова державного університету телекомунікацій. «Все, що може виробляти інститут, нині має зелене світло, розробки негайно направляються в зону АТО і фінансуються в повному обсязі», — сказав Президент.

Петро Порошенко наголосив, що терміни виготовлення нової продукції достатньо жорсткі. Частина офіцерів інституту тепер перебуває на підготовці в різних країнах. Ті можливості, які нам відкрили партнери і союзники, дають упевненість у тому, що найближчим часом буде значно підвищено ефективність застосування як безпілотних літальних апаратів, так і артилерії, систем залпового вогню. Президент підкреслив, що він, як Верховний Головнокомандувач, покладає на інститут особливі надії.

Петро Порошенко звернув увагу на те, що зараз пріоритетом є забезпечення української армії теплим одягом. Він зазначив: надзвичайно важливо, щоб взимку наші військові були нагодовані, одягнені та озброєні. А фортифікаційні споруди мають гарантувати хлопцям не лише надійний захист, а й комфорт. З метою постачання в зону АТО всього необхідного, бюрократичні процедури та нормативне регулювання вже спрощені. Він висловив окрему подяку волонтерам, які допомагають українській армії.

У ході робочого візиту до Житомирської області, Президент України побував на Державному підприємстві «Житомирський бронетанковий завод». Тут капітально ремонтують і модернізують бойову техніку, яку відправляють у зону проведення антитерористичної операції, а також виготовляють сучасні бойові модулі для БМП. Петро Порошенко звернув увагу на те, що чотири тижні припинення вогню вдалося використати для того, аби зробити українську армію більш боєздатною. Він високо оцінив те, що керівництво та працівники Житомирського бронетанкового заводу відгукнулися на його прохання перейти на режим роботи в три зміни, адже зараз у зону АТО треба щодня відправляти по одній бойовій машині.

Під час перебування на Житомирщині Петро Порошенко високо оцінив заслуги 95-ї окремої аеромобільної бригади, зазначивши, що вона стала символом Житомира, виконує найскладніші завдання в зоні проведення антитерористичної операції.

До речі, 5 жовтня виповнилося 20 років відтоді, як цьому військовому формуванню, одному з перших в Україні, було вручено Бойовий прапор. Президент наголосив, що надзвичайно важливо сприяти патріотичному вихованню молодого покоління. Герой України полковник Михайло Забродський, який командує бригадою, має стати прикладом для нового покоління офіцерів, сказав Президент. 

Президент пообіцяв, що він, як Верховний Головнокомандувач, мобілізує весь світ на підтримку України. «Весь світ буде стояти поруч з нами, захищаючи український суверенітет, незалежність, волю і демократію. Будь-який загарбник опиниться в тотальній міжнародній ізоляції і заплатить свою ціну за те, що він напав на Україну», — заявив глава держави.

Житомирська область.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).