Представники різних політичних сил вбачають у пропозиціях щодо змін до закону «Про вибори народних депутатів України» як позитивні, так і негативні моменти.
Народний депутат України від Партії регіонів Михайло Чечетов учора на прес-конференції заявив, що одним із прогресивних кроків президентського законопроекту про вибори до парламенту є дозвіл змагатися лише партіям, а не блокам. «Блок — це безвідповідальність, а повинна бути політична відповідальність, — сказав депутат. — Тому, будьте ласкаві, увійдіть до парламенту партією, а в парламенті створюйте блоки, вступайте у коаліцію». Водночас політик зауважив, що якщо політична сила не тягне на рівень партії, то за новим виборчим законом їй буде надано змогу висунути свого представника в мажоритарному окрузі. На думку М. Чечетова, в обох виборчих системах — і пропорційній, і мажоритарній — є свої плюси та мінуси. Пропорційна система сприяє політичній структуризації та політичній відповідальності, але немає закріплення депутатів за територіями, і люди не знають за кого голосують. А мажоритарна система дає змогу виборцям обирати тих людей, кого вони знають та котрі звітуватимуть за свою роботу. Тож змішана виборча система — переконаний політик — дає змогу забезпечити і політичну відповідальність партій, і персоніфіковану індивідуальну відповідальність депутата за певну територію. Питання про прохідний бар’єр на наступних парламентських виборах, зауважив М. Чечетов, ще є дискусійним.
Народний депутат від КПУ Ігор Алексєєв заявив, що комуністи проти зростання прохідного бар’єра з 3 до 5 відсотків, і нагадав, що ПАРЄ рекомендувала не піднімати в Україні прохідний бар’єр вище трьох відсотків. «Враховуючи радикалізовану ситуацію в економіці, недопуск до парламенту політичних сил, які представляють певні шари суспільства, може ще більше радикалізувати ситуацію у державі й призвести до революційної ситуації», — сказав депутат.
Довідково
У багатьох країнах зі стабільною політичною системою та демократичними традиціями низький прохідний бар’єр: у Нідерландах — 0,67 відсотка, у Данії та Ізраїлі — два проценти. Тоді як у Туреччини після підвищення прохідного бар’єра до семи відсотків у 2002-му році до парламенту не пройшли партії, які представляють більше 45 відсотків населення.
Народний депутат від «НУ—НС» Олесь Доній вважає, що повернення до змішаної виборчої системи — це крок до монополізації влади і шлях до двопартійної системи. Депутат повідомив, що у пропозиціях Президента йдеться, що будуть не загальноукраїнські, а обласні партійні списки. І ця новація, на його думку, сприятиме посиленню великих партій, які мають багато харизматичних особистостей у своїх лавах, бо в багатьох партіях немає стільки яскравих людей, які очолили б усі 25 обласні списки. Окрім того, на думку депутата, президентський законопроект про вибори до парламенту — це «спроба увічнення влади», оскільки виборчі комісії формуватимуться не на паритетних засадах (визначальну роль матимуть партії, які представлені у парламенті). «Якщо виборчі комісії формуватимуться за принципом, аналогічним на місцевих виборах, буде небезпека для демократії», — сказав О. Доній.