Таку позицію наголосив на вчорашній прес-конференції лідер КПУ Петро Симоненко. На його думку, Україна має стати учасником переговорів про формування правил відносин між державами—членами Митного союзу, Шанхайської організації співробітництва та групи країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай). 
Натомість, за словами Петра Симоненка, створення Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом лише поглибить проблеми вітчизняної економіки. «Нині імпорт на 40% більший, ніж експорт. Це треба враховувати, оскільки, вступивши до ЗВТ, ми добровільно відкриємо економічний простір. Чи буде наша продукція конкурентною на ринках Європи? Ні. Продукція, яка йде з Європи, насправді дешевша, ніж наша, тому цей дисбаланс дуже серйозно вдарить по українському виробнику».
Також він переконаний, що кордони ЄС не відкриються для українських товарів так, як українські для європейських. «Наші товари на ринки ЄС не пустять, посилаючись на невідповідність стандартам. Тому ті, хто агітує за ЗВТ, повинні відкрито говорити про всі пов’язані з цим ризики», — сказав лідер комуністів.
Що стосується зміни виборчих правил, то Компартія підтримуватиме пропорційну систему, оскільки є побоювання, що запропонована владою змішана модель приведе до Верховної Ради за мажоритарною системою «грошовий мішок» та «олігархічні партії» за партійними списками. «Безумовно, всі ці ініціативи писалися під Партію регіонів», — наголосив очільник КПУ. Парламентарій рішуче виступає і проти збільшення прохідного бар’єра: «Я, наприклад, зменшив би його до одного відсотка. Це практично не змінить конфігурацію політичних сил у парламенті», — зазначив він.