Удосконалення цивільного та сімейного законодавства в контексті розвитку ювенальної юстиції в Україні обговорювали вчора на засіданні «круглого столу», організатором якого став Комітет Верховної Ради з питань правової політики.

Представник профільного комітету Еліна Шишкіна зазначила, що вже здійснено певні кроки стосовно забезпечення більш ефективного захисту прав та інтересів усиновлених. Зокрема, комітет підготував для прийняття в цілому законопроект про внесення змін до деяких законів щодо правочинів стосовно майна неповнолітніх осіб та запобігання корупції при наданні дозволів органами опіки та піклування. Так, положення закону про внесення змін до Кримінального та Сімейного кодексів доповнюють перелік осіб, які не можуть усиновлювати, та встановлюють порядок перевірки іноземців, які бажають взяти під свою опіку дитину-українця. Цей документ також вносить зміни до першої частини статті 169 Кримінального кодексу, згідно з якими посилюється відповідальність (позбавлення волі до трьох років) за незаконні дії щодо усиновлення.

Народний депутат нагадала, що недавно було прийнято закон про внесення змін до Цивільного кодексу стосовно визначення органів та уточнення категорій осіб, над якими встановлюється опіка та піклування. Цей документ узгоджує норми Цивільного та Сімейного кодексів, закону з питань охорони дитинства та інших нормативних актів.

Еліна Шишкіна зазначила, що на державному рівні відсутні концепція розвитку законодавства з питань захисту материнства і дитинства та стратегія правового регулювання злочинів у цій сфері. Нині, за її словами, єдиним актуальним документом є проект указу Президента про концепцію розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх.

Заступник директора організації «Партнерство «Кожній дитині» Зінаїда Кияниця, віце-президент Українського центру порозуміння Владислава Каневська, народний депутат Еліна Шишкіна під час засідання «круглого столу» на тему: «Удосконалення цивільного та сімейного законодавства в контексті розвитку ювенальної юстиції в Україні».