Сьогодні Верховна Рада розгляне законопроекти про зміну адміністративних кордонів Луганської області, а також про заочне судочинство. Про це під час брифінгу повідомив лідер фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

«Низка районних центрів на території Луганської області підконтрольні терористам, а інші населені пункти — українській владі. Тож розглядатиметься дві постанови, які врегулюють питання адміністративно-територіального устрою», — пояснив він.

Народний обранець зазначив, що після наради керівників фракцій у глави парламенту кількість законопроектів, запропонованих до розгляду, буде збільшено. Зокрема, це проект закону про заочне судочинство, що дозволить у низці справ, які нині розслідуються, зупинити фінансування тероризму, відмивання брудних грошей і дасть можливість розглядати справи за відсутності підозрюваних. Також планується розглянути урядовий проект закону щодо стимулювання видобутку газу.

У свою чергу глава парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін заявив, що фракція «Батьківщина» завтра наполягатиме на прийнятті законопроекту про прокуратуру в другому читанні, хоча у нього є сумніви в ухваленні цього документа. Зокрема, за його словами, така протидія пов’язана з тим, що прокурори бояться зміни структури свого відомства, відкритих кадрових призначень, дисциплінарної відповідальності та незалежного статусу. Відповідно до законопроекту, прокурори можуть не виконувати накази своїх керівників, якщо вони не відповідають закону, не представлятимуть інтереси держави у сфері ЗМІ, громадських організацій, виборчої системи, політичних партій, діяльності Кабінету Міністрів, Президента і Верховної Ради. 

Ухвалення цього документа, нагадав він, одне із зобов’язань України перед Радою Європи. За його словами, проект закону погоджено з Венеціанської комісією.

Також А. Кожем’якін повідомив, що у вівторок парламент планує розглянути президентський законопроект про систему спеціальних уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.