«Україна — це велика незалежна держава в Європі. Своїми розмірами більша за такі держави, як Австрія, Бельгія, Нідерланди, Данія, Португалія і Швейцарія разом узяті. За чисельністю населення вона посідає п’яте місце в Європі після Німеччини, Італії, Великобританії, Франції».
Щотижня я допомагаю сину готуватися до уроку «Я і Україна»: роздруковую на принтері кілька сторінок із підручника.
Не всім третьокласникам вистачило книжок. Раніше робили ксерокопії, тепер користуємося інформацією, дбайливо відсканованою кимось із чуйних батьків — знайшли в Інтернеті. Щоправда, якість зображення бажає бути кращою, та й картинки із друку виходять сіро-чорні, але ж головне — зміст! Тут і про Конституцію, і про історію, і про визначні місця країни. Тут і повчальні сюжети про вічні цінності — знання, дружбу, працьовитість, справедливість.
Даруйте, але мені важко навчити школяра любити Батьківщину за напівсліпими роздруківками. Як можна пишатися тим, що українці літають у космос, запускають ракети, будують літаки та опановують найновішу техніку, якщо держава не здатна забезпечити кожного учня підручником? Придбати його в магазині за власні гроші неможливо. Безкоштовного примірника у школі немає.
«Держава освічених людей» — так гучно називається один із розділів.
«Князь Ярослав Мудрий дуже багато зробив для підвищення освіченості свого народу. Це потрібно було для утвердження держави. У Київській Русі створювалися книгозбірні й центри перекладу і переписування книжок», — стверджують автори видання «Я і Україна». Соромно констатувати: переписування книжок, чи то пак, копіювання сторінок підручників — справа не тільки далекої минувшини, а й сучасних школярських буднів.
У молодших класах діти змушені обмінюватися підручниками, а їхні батьки, які вже оплатили безплатну освіту своїми податками, — ксерокопіювати нові уроки. До речі, для шкільних підручників і зошитів існують дуже суворі санітарно-гігієнічні вимоги. А подивитися на комп’ютерні роздруківки та ксерокопії?
Начальник головного управління освіти і науки облдержадміністрації Юрій Соловйов «Голосу України» повідомив, що загалом забезпеченість підручниками області становить 95—97 відсотків. Зокрема, десятикласників — 85 відсотків. А ось учні початкової школи стали заручниками демографічної ситуації. За словами керівника, три — п’ять років тому, коли друкувалася основна маса підручників, кількість учнів 1—4 класів була меншою. Тому книжок не всім вистачає.
Утім, це проблема не обласного рівня.
Юрій Соловйов вважає застарілою існуючу систему забезпечення підручниками і виступає за те, щоб безплатно книжки отримували школярі із малозабезпечених сімей, а решта учнів — купували. Але для цього підручники щонайменше повинні бути у вільному продажу — чи не так, пане міністре? А поки що — любіть Україну у ксерокопії!
 
Донецьк.