У березні нинішнього року виповнився рік перебування на посаді прокурора Автономної Республіки Крим Степана Моліцького (на знімку). «Голос України» вирішив з’ясувати в керівника наглядового відомства автономії, які відбулися зміни в очолюваній ним структурі за цей період, чи став відчутніший вплив прокуратури на чинник стабілізації соціально-економічних процесів на півострові, на чому сьогодні зосереджена увага кримських прокурорів.
— Степане Володимировичу, минув рік, як ви очолили прокуратуру АРК. На ваш погляд, зміни в прокуратурі автономії мають якісні показники?
— Органи прокуратури України сьогодні переживають період докорінної модернізації, переосмислення багатьох аспектів діяльності. Ці процеси пов’язані загалом із ситуацією в державі та із започаткуваннями Генерального прокурора України Віктора Пшонки, який запровадив низку організаційних, кадрових та структурних змін, що мають докорінно підвищити ефективність нашої діяльності.
Прикладом таких змін, і для Криму це особливо актуально, є створення відділу нагляду за дотриманням законодавства у сфері земельних відносин, що покликано існуванням нагальної потреби в максимальному зосередженні зусиль на захисті інтересів держави та громадян у сфері землекористування.
Торік роботу в цьому напрямі було значно активізовано. Органи прокуратури Криму порушили 67 кримінальних справ, що дорівнює кільості справ, порушених за два попередні роки. За кримінальними справами, більшість з яких порушено за фактами незаконного розпорядження землею, предметом протиправного посягання стали понад 3 тисячі гектарів, розмір завданих збитків становить понад 240 мільйонів гривень.
Природно, цей результат не викликає у нас самозаспокоєння. Сьогодні прокурорські перевірки та реагування на порушення земельного законодавства тривають з тією ж інтенсивністю. Як результат, цьогоріч уже порушено 22 кримінальні справи, суми збитків за якими дорівнюють 42 мільйонам гривень, а площі земель, що стали предметом протиправного посягання, перевищують 5 тисяч гектарів.
Із 22 кримінальних справ 7 порушено стосовно посадових осіб органів земельних ресурсів, 9 — щодо представників органів влади та самоврядування.
— За даними прокуратури, лише в земельній сфері на сьогодні викрито 16 корупціонерів. Як загалом іде боротьба з корупцією в автономії?
— Зусилля правоохоронців зорієнтовано на виявлення корупціонерів вищої ланки. Минулого року за кримінальними справами, що розслідували слідчі органи прокуратури АР Крим, притягнуто як обвинувачених 16 голів міських, селищних та сільських рад за вчинення службових злочинів.
Зокрема, за незаконне розпорядження землею у 2010 році органами прокуратури АР Крим порушено 5 кримінальних справ стосовно голів органів місцевого самоврядування, в тому числі щодо Алупкінського міського голови, Мисівського, Гурзуфського, Гаспринського, Лівадійського селищних голів.
Кримінальні справи стосовно 11 голів місцевих рад було відправлено до суду з обвинувальними висновками. Для порівняння: цього року вже представлено на розгляд суду 8 кримінальних справ, в яких обвинуваченими є саме голови місцевих рад.
Слідчими прокуратури АР Крим поточного року завершено розслідування низки актуальних кримінальних справ. Зокрема, в березні відправлено до суду кримінальну справу стосовно колишнього голови Алупкінської міськради, головного архітектора міста та землевпорядника міськради. Посадовців обвинувачують у вчиненні у складі організованої злочинної групи незаконного розпорядження земельними ділянками, зокрема тими, які належать дитячому протитуберкульозному санаторію імені Боброва.
Завершено розслідування у кримінальній справі стосовно екс-голови Ленінської райдержадміністрації за фактом незаконного розпорядження землями на території Арабатської стрілки.
На завершальній стадії перебуває розслідування кримінальної справи стосовно колишнього Голови Верховної Ради АР Крим Анатолія Гриценка.
Днями затримано та взято під варту колишнього селищного голову Гурзуфа, який півроку був у розшуку за незаконне виділення земельних ділянок.
— Повертаючись до земельної проблематики, скажіть, чи продовжує прокуратура сьогодні перевірки в цій сфері?
— Наглядове відомство автономії вживає дієвих заходів із наведення ладу в земельних питаннях на плато Ай-Петрі. Лише в березні прокуратура Ялти відправила до суду 19 позовів про розірвання укладених з порушенням законодавства угод стосовно самовільно побудованого на плато майна. Загалом підготовлено понад 30 аналогічних позовів та 11 позовних заяв про звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок.
Наше правоохоронне відомство продовжує роботу з очищення від сторонніх об’єктів берегоукріплювальних споруд.
Так, за позовами ялтинської прокуратури господарським судом АР Крим прийнято рішення про знесення будівель кафе на набережній Гурзуфа. Нинішнього року задоволено позови прокуратури міста Судака про знесення будівель на набережній в селищі Морське.
На особливому контролі — питання використання земель природно-заповідного фонду.
Зокрема, в березні прокуратура міста Ялти порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень посадовими особами адміністрації парків—пам’яток садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Місхорський», «Масандрівський», «Лівадійський». Останнім інкримінована незаконна відмова від земельної ділянки.
Раніше прокуратура АР Крим порушила кримінальну справу за фактом незаконного вилучення земель Ялтинського гірсько-лісового заповідника, чим завдано збитків державі на суму 1,1 мільйона гривень.
Особлива увага приділяється питанням законності використання земель державних підприємств та санаторно-курортних закладів.
Що стосується перших, то поточного року органи прокуратури порушили 6 кримінальних справ за фактами незаконного розпорядження землями держпідприємств, чим завдано збитків на суму 6 мільйонів гривень.
Так, прокуратура міста Алушти порушила кримінальну справу за фактом незаконної забудови гаражно-будівельним кооперативом території «Алуштинського лісового господарства».
Прокуратура АР Крим порушила кримінальну справу за фактом незаконного погодження виділення приватному підприємству земельної ділянки державного виноробного підприємства «Лівадія» вартістю 2,4 мільйона гривень.
Крім того, цьогоріч відправлено до суду кримінальну справу стосовно директора державного виноробного підприємства «Малоріченське», внаслідок незаконних дій якого втрачена земля загальною площею 17,9 гектара і вартістю понад 23 мільйони гривень.
Ні для кого не секрет, що для Криму болючим є питання засмічення територій різними відходами. Органи прокуратури проводять перевірки дотримання вимог екологічного законодавства. Деяким фактам уже дано правову оцінку. Зокрема, порушено кримінальну справу за фактом несанкціонованого складування відходів комунальним підприємством Сакського району, внаслідок чого було засмічено територію держлісгоспу.
— Нагальними сьогодні на півострові є екологічні проблеми, особливо боротьба із забрудненням водних об’єктів. Чи є це предметом уваги органів прокуратури Криму?
— Справді, прокуратура проводить перевірки дотримання законодавства у сфері охорони водних ресурсів. Як відомо, Президент України Віктор Янукович висловив тривогу стосовно катастрофічної ситуації з функціонуванням очисних споруд на території автономії, адже внаслідок недосконалості системи каналізаційно-очисних споруд забруднюється акваторія моря. На виконання доручення Президента України уповноваженими контролюючими органами автономії та органами прокуратури проведено відповідні перевірки. За деякими фактами вже вжито заходи прокурорського реагування.
Так, прокуратура АР Крим порушила кримінальну справу за фактом неналежного виконання службових обов’язків службовими особами комунального підприємства під час експлуатації каналізаційних очисних споруд. Спеціалістами розраховано, що понаднормативними скидами забруднюючих речовин у Чорне море в районі Феодосії заподіяно шкоди більш як на 5 мільйонів гривень.
Нині тривають перевірки за іншими аналогічними фактами.
Прокуратура організувала перевірку контролюючими органами фактів, викладених у повідомленнях ЗМІ про ймовірну загрозу хімічного забруднення Чорного моря через розміщення на його дні з часів Другої світової війни контейнерів із хімічними та отруйними речовинами.
Обстежено акваторію біля мису Ай-Тодор: у морській воді небезпечних сполук та діжок на дні не виявлено. Триває перевірка в інших районах імовірного захоронення контейнерів з хімічними та отруйними речовинами.
— Степане Володимировичу, скажіть, чи є дієвими в автономії слова Президента України Віктора Януковича про відповідальність кожного, хто торкнеться державних коштів?
— Дотримання законодавства у бюджетній сфері є одним із пріоритетних напрямів діяльності органів прокуратури автономії.
Якщо говорити про кримінально-каральні діяння, то нині розслідується 30 кримінальних справ, 17 справ порушено органами прокуратури автономії упродовж поточного року. До того ж третину цих справ порушено за фактами зловживань у сфері державних закупівель. Сума незаконно витрачених державних коштів під час проведення тендерних процедур за цими справами становить майже 15 мільйонів гривень.
Зокрема, 6 мільйонів гривень незаконно витрачено на придбання приміщення для управління Пенсійного фонду України в одному з районів міста Сімферополя, 4,3 мільйона гривень — на закупівлю обладнання для одного з державних підприємств, 1,3 — на вугілля для психоневрологічного інтернату, 1,1, 0,8 та 0,5 мільйона гривень — на закупівлю обладнання для Феодосійського морського торговельного порту, Сімферопольської організації УТОС та установи Державної служби зайнятості відповідно.
Вживаються заходи щодо протидії протиправним посяганням на бюджетні кошти у сфері оподаткування, в тому числі посадовцями органів контролю.
Так, сімферопольським прокурором у лютому поточного року порушено та розслідується кримінальна справа стосовно службових осіб Сімферопольської державної податкової інспекції, внаслідок зловживань яких комерційній структурі недонараховано податкових зобов’язань на 1,3 мільйона гривень.
Завдяки втручанню прокуратури до бюджету вже надійшло 9 мільйонів гривень. У порядку цивільного судочинства на захист інтересів держави висунуто позовів на 76,6 мільйона гривень.
— Оскільки ви заговорили про правозахисну роботу прокуратури, наскільки відчутна вона для жителів півострова і передусім незахищених верств?
— Генеральний прокурор України Віктор Пшонка за підсумками роботи органів прокуратури у 2010 році поставив завдання вжити додаткових заходів із захисту прав громадян на оплату праці, соціальне забезпечення.
Зокрема, за його дорученням цьогоріч проведено перевірки дотримання прав інвалідів в автономії. Встановлено низку проблем, не лише пов’язаних із недостатнім фінансуванням, а й спричинених бездіяльністю органів влади, а інколи і злочинною діяльністю чиновників і керівників підприємств.
Так, посадових осіб викрито в тому, що виділили путівки чорнобильців стороннім особам, за наявності можливості не забезпечили інваліда засобами реабілітації, не працевлаштували громадян цієї категорії, привласнили грошові кошти, призначені для придбання спортінвентарю для спортсменів-інвалідів, неправомірно виплатили компенсацію автоперевізнику за перевезення пільговиків.
За всіма цими фактами вжито заходи кримінально-правового реагування, під час перевірки порушено 11 кримінальних справ.
Прокуратура автономії проводила і проводить постійну роботу, спрямовану на забезпечення дотримання прав громадян на вчасну оплату праці.
На жаль, у розв’язанні цієї проблеми не все залежить від правоохоронних органів. Але заходи прокуратури із захисту трудових прав громадян у Криму були відчутні.
Удалося, по-перше, зупинити зростання боргу, а також спільними зусиллями прокурорів, органів контролю і влади повністю ліквідувати заборгованість, яка виникла на економічно активних підприємствах міст Армянська, Алушти, Красноперекопська, Джанкойського, Чорноморського та Кіровського районів.
Для прикладу: зусиллями прокуратури міста Ялти скорочено борги економічно активних підприємств Великої Ялти майже вп’ятеро, завдяки втручанню прокурора Сімферопольського району борги економічно активних підприємств регіону скоротились на мільйон гривень.
Загалом завдяки вжитим органами прокуратури автономії заходами відшкодовано 15,3 мільйона гривень. За фактами безпідставної невиплати зарплати, виплати її в «конвертах» порушено 27 кримінальних справ.
До того ж під час досудового слідства погашено ще 1,2 мільйона гривень, за позовами прокуратури кримчанам виплачено мільйон гривень.
— В Україні триває боротьба з нелегальним гральним бізнесом. Наскільки успішно бореться з нехтуванням заборони на проведення азартних ігор прокуратура автономії?
— Досить успішно, якщо судити з кількості порушених органами прокуратури Криму кримінальних справ.
За результатами проведених у грудні 2010-го — лютому 2011 року перевірок порушено 32 кримінальні справи. Закрито 92 ігрові заклади, де вилучено понад 370 одиниць грального обладнання.
Проте всім відомо, що цей бізнес маскується під легальне надання послуг у сфері дозвілля та розваг, доступу до Інтернету. Так, зовсім нещодавно прокуратура Сімферополя встановила факт зайняття гральним бізнесом шляхом експлуатації 37 одиниць гральних автоматів на орендованій квартирі без будь-якої реклами та ознак грального закладу.
Отже, правоохоронні органи автономії орієнтовані на проведення регулярної наполегливої системної роботи з викриття таких фактів.
Прокуратура, окрім вжиття до організаторів проведення азартних ігор заходів кримінально-правового характеру, добивається застосування відчутних штрафних санкцій до порушників. Зокрема, висунуто позови про стягнення понад 12 мільйонів гривень.
— І на завершення бесіди, будь ласка, скажіть, які проблеми у сфері дотримання законності в автономії ви можете відзначити?
— Окрім тих, що були зазначені вище, це не забезпечений повною мірою нагляд за оперативно-розшуковою діяльністю та розслідуванням кримінальних справ, що перебувають у провадженні органів внутрішніх справ. Ми бачимо, скільки скарг надходить саме на проведення дізнання і слідства органами міліції. Отже, це показник того, що є певні проблеми.
До речі, розгляд звернень громадян відомствами, установами та організаціями автономії — це інша проблемна ділянка. І прокуратура буде так організовувати нагляд за дотриманням вимог Закону України «Про звернення громадян», щоб повністю виключити формалізм та бюрократизм у цій роботі.
Кримчани мають почуватися захищеними та бути впевненими, що їхні права, гарантовані Конституцією та законами України, буде забезпечено. І органи прокуратури, як це не раз наголошував Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, не стоятимуть осторонь будь-яких порушень законності, особливо, якщо це стосується захисту законних прав, свобод громадян та інтересів держави.
Бесіду вів Георгій ВЕРВЕС.