За даними моніторингу Державної інспекції з контролю за цінами, станом на 1 квітня 2011 року Сумщина посідає 13 місце за рівнем цін на основні харчові продукти. За твердженням аналітиків, ціни на переважну більшість основних груп продовольчих товарів в області на 0,7—7,6 відсотка нижчі від середніх по України.
Дивлячись на результати цього моніторингу, розумієш, що фінансисти «ллють воду на владний млин». Адже Сумщина тривалий час залишається одним із найдорожчих продовольчих регіонів України. Так, кілограм картоплі на ринку коштує 7,5—9,5 гривні. У магазинах, щоправда, ціни дещо нижчі, але якість продукту там значно гірша, ніж на базарі. Від 7,5 до 10 гривень вартує також кілограм моркви і ріпчастої цибулі. Мука впродовж місяця здорожчала на 22—25 відсотків, яблука — на 30 відсотків і більше, на стільки ж зросли і ціни на цукор, за один кілограм якого нині менше 9,20—9,30 гривні не правлять. Тож, знайомлячись із ціновим диво-моніторингом, сумчани дедалі дужче затягують паски.