Сьогодні, 15 квітня, минає 67 років із часу визволення Тернополя від фашистських загарбників. Він входить до двадцятки міст Радянського Союзу, які найбільше постраждали під час війни. Через те, що місто лежало у суцільних руїнах, навіть обласний центр на деякий час довелося перенести у Чортків. Відомо, що бої за Тернопіль були дуже запеклими, з різних причин його довелося брати кілька разів. Військовий журналіст і відомий письменник Костянтин Сімонов за стійкість назвав місто «малим Сталінградом».
Що ж відбувалося тут у березні-квітні 1944-го? Завісу над подіями того часу відкриває документальна книга тернопільського історика Олександра Семеніва «Тернопіль у вогні (хроніка подій весни 1944-го)». Автор працював в архівах Подольська і Німеччини і переконався, що за кордоном про ті події відомо більше, ніж у нас. Історик знайшов унікальні документи. Деякі, за його словами, ніхто не брав у руки 67 років, частина з них і досі перебуває у режимі секретності. У книзі багато картосхем, діаграм, фотознімків. Олександр Семенів запевняє, що намагався підійти до висвітлення подій майже сімдесятилітньої давності об’єктивно, без оглядок на нинішню політичну кон’юнктуру, і має намір продовжити свої дослідження.
На жаль, деякі нинішні політики воліють забути про ті трагічні сторінки. «Кожного року визволителів міста, вдів запрошували до міської ради, — розповіла голова міської ветеранської організації Ольга Старченко. — Вшановували живих, згадували загиблих. Тих, хто брав участь у визволенні міста, стає дедалі менше. Наразі у Тернополі їх залишилось усього п’ятеро, ще двоє проживають у Зборівському районі. Їх списки я підготувала, але так і не змогла добитися того, щоб потрапити на прийом до міського голови Сергія Надала. Тож невідомо, чи відзначатимуть день визволення міста на офіційному рівні, але ветерани обов’язково прийдуть 15 квітня на пагорб Слави». Стало також відомо, що напередодні міська рада, де більшість мають представники ВО «Свобода», заборонила використання символіки Радянського Союзу під час будь-яких урочистостей.