Учасники парламентських слухань «Про державну політику щодо вирішення проблеми повернення та компенсації втрачених (знецінених) заощаджень громадян» запропонували Кабінету Міністрів прискорити подання на розгляд Верховної Ради доопрацьованої нової редакції закону «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України». Спочатку створити електронний Реєстр вкладників колишнього Ощадбанку СРСР та Реєстр страхувальників і застрахованих осіб, провести інвентаризацію договорів страхування колишнього держстраху СРСР, передбачивши відповідне фінансування з держбюджету, а потім запровадити ефективний механізм повернення заощаджень громадян. Утім, такі пропозиції не нові, вони лунали й на попередніх парламентських слуханнях з цієї проблематики, вносилися й відповідні законопроекти до Верховної Ради. Однак віз і нині там: люди так і не дочекалися повернення своїх втрачених трудових заощаджень.

«Весь попередній досвід роботи над цією проблемою переконує нас у тім, що саме Кабінет Міністрів має запропонувати шляхи і механізми кардинальної зміни ситуації з виплатою заощаджень людей, — сказав голова Комітету з питань соціальної політики та праці Василь Хара. — Адже навчилися всі без винятку Кабміни віддавати борги з держбюджету багатомільярдні Міжнародному валютному фонду. Нехай навчаться віддавати борги своїм громадянам. Якщо хочемо повернути довіру людей до банківської системи, змінити ставлення суспільства до влади, вийти з ганебного кола грубого порушення реалізації права власності на власні заощадження, ми повинні нарешті серйозно підійти до кардинального вирішення цієї кричущої проблеми суспільства».

Заступник міністра фінансів Сергій Рибак пояснив, чому зобов’язання щодо повернення громадянам вкладів не можуть бути віднесені до складу державного боргу. «Збільшення державного боргу буде викликати дуже негативні економічні наслідки, які в кінцевому підсумку також приведуть до того, що будуть посилені інфляційні процеси», — сказав посадовець. За його словами, уряд планує здійснювати вдосконалення законодавства на цю тему, визначити обсяг зобов’язань держави з відшкодування завдяки створенню реєстру, що вже погоджено з Ощадним банком України. Кабмін також хоче прийняти зміни до цьогорічного держбюджету і встановити графік погашення компенсаційних виплат у найближчі роки через виплати з держбюджету.

Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова визнала, що прагнення вирішити цю проблему тільки за рахунок бюджету буде справою безперспективною. Тому, на її думку, буде справедливим покласти відповідальність за повернення заощаджень не лише на державу та її бюджет, а й сформувати відповідний компенсаційний фонд за рахунок певного відсотка відрахувань від прибутків, отриманих від експлуатації майна, яке створювалося за рахунок трудових заощаджень, адже відомо, що за ці кошти і будувалися підприємства, якими володіє і розпоряджається сьогодні невелика купка власників.

Голова Організаційного комітету Всеукраїнської спілки ошуканих вкладників Костянтин Ільчук запропонував Міністерству закордонних справ поновити переговори з Росією про неповернення 84,3 мільярда гривень втрачених заощаджень. «Якщо не віддають — передати в Міжнародний суд, так, як вони передавали на Міжнародний суд за газ, — сказав він. — Потрібно сусідам бути хорошими друзями, а не старшим братом».

Парламентський Комітет з питань соціальної політики та праці запропонував створити постійно діючу робочу групу для вирішення цієї проблематики. Головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, підсумовуючи дискусію, зауважив, що проста арифметика свідчить: якщо за 15 років ми повернули вкладникам тільки 10 мільярдів гривень, то щоб повернути 121 мільярд, ще треба... мінімум 181 з половиною рік, якщо повертатимемо такими темпами. Тобто треба шукати інші шляхи розв’язання проблеми.

Під час парламентських слухань до сесійної зали запросили представників ошуканих вкладників кредитних спілок, котрі пікетували під стінами Верховної Ради, передусім людей літнього віку (на знімку). Вони також вимагали пошуку реальних механізмів повернення втрачених заощаджень, бо для декого від цих коштів залежать життя та здоров’я.