В інформаційному просторі України з’явилися матеріали, які представляють позицію компетентних людей щодо «плівок Мельниченка» і подій, ними спровокованих.
Треба зауважити, що нинішня тяганина завдає шкоди не стільки окремим фігурантам справи, як загалом підриває імідж нашої держави.
«Голос України» вирішив опублікувати деякі повідомлення.
«Київ. 12 квітня. «Інтерфакс-Україна»:
— Українські генерали просять Генерального прокурора України Віктора Пшонку відновити кримінальну справу стосовно колишнього офіцера Управління державної охорони майора Миколи Мельниченка за розголошування держтаємниці.
«Ми просимо Генпрокурора Пшонку скасувати незаконне рішення колишнього Генпрокурора Піскуна про закриття порушеної проти Мельниченка кримінальної справи за розголошування державної таємниці», — сказав колишній заступник голови Служби безпеки України (1997, 2006—2007 рр.), народний депутат ІІ скликання генерал-лейтенант Олександр Скіпальський на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс Україна» у вівторок.
Генерали також просять дати правову оцінку матеріалам і діям, які мають ознаки статті 111 Кримінального кодексу, — державна зрада.
Генерал вважає, що кримінальна справа, порушена стосовно другого Президента України (1994—2005 рр.) Леоніда Кучми, є демонстрацією вибіркового і поспішного застосування теорії права та базується на незаконному прослуховуванні.
Його підтримав генерал-лейтенант, народний депутат України двох скликань Іван Білас, що також брав участь у прес-конференції.
Генерал-лейтенант, голова партії «Вітчизна» Вілен Мартиросян висловив сподівання, що Президент Віктор Янукович стане на захист Леоніда Кучми.
«Ми просимо, щоб він (В. Янукович) став на захист другого Президента, який для нього дуже багато зробив», — зазначив він.
Як відомо, плівки Мельниченка визнано речовим доказом у справі за обвинуваченням другого Президента України Л. Кучми в перевищенні влади та службових повноважень, які призвели згодом до вбивства у 2000 р. журналіста Георгія Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.). Справу нині розслідує Генпрокуратура України.
* * *
Колишній голова СБУ Ігор Смешко (2003—2005 р.) заявив, що проти Миколи Мельниченка було порушено кримінальну справу за фактом фальсифікації плівок.
Про це він сказав в ефірі одного з українських телеканалів, передає УНН.
Йдеться про кримінальну справу, порушену після «кольчужного скандалу, що розгорівся, коли плівки майора потрапили до американських спецслужб. Тоді Україну обвинуватили в продажі Іраку радарних станцій «Кольчуга».
«Як відомо, війна в Іраку закінчилася. А станцій радіолокаційних «Кольчуга» в Іраку ніхто не знайшов. Однак Україну було поставлено в 2002—2003 рр. на межу політичної ізоляції», — наголосив І. Смешко.
За його словами, є факти, що Мельниченко «передавав інформацію іноземним громадянам, представникам спецслужб іноземних держав, чим завдав де-факто й де-юре колосальної шкоди питанням оборони, національної безпеки держави».
«У результаті розслідування справи було встановлено факт монтажу записів (плівок Мельниченка. — Ред.). Фактична справа про створення неправдивих доказів обвинувачення, наскільки мені відомо, досі відкрита», — підкреслив генерал.