Колишній народний депутат України Володимир Бронніков упевнений, що підстав для панічних настроїв навколо Запорізької АЕС нема.
Тільки-но сталася катастрофа на японській АЕС «Фукусіма-1», російськомовний сегмент Інтернету буквально вибухнув заголовками на кшталт «Запорізьку АЕС можуть змити 10-метрові хвилі». Причина, як з’ясувалося, у спрогнозованій якимось «фахівцем» можливій руйнації Дніпрогесу. Щоправда, досвід свідчить про відсутність підстав для таких передбачень. Після відомого вибуху 18 серпня 1941 року, 20-ма кілометрами нижче греблі гідростанції, не затопило навіть село в дніпровських плавнях. Останнє, до речі, нині лежить на дні Каховського моря.
Приблизно те саме заявив журналістам знаний спеціаліст з ядерної енергетики, який пропрацював на багатьох підприємствах галузі, — зокрема, гендиректором Запорізької АЕС, в. о. президента НАЕК «Енергоатом», — Володимир Бронніков. На його тверде переконання, навіть коли на греблі Дніпрогесу, не дай Боже, станеться нештатна ситуація, то Запорізька АЕС цього фактично «не помітить». Адже рівень дніпровської води і тоді буде на три метри нижчим від рівня майданчика атомної станції.
А ось якісь серйозні проблеми з греблею Каховської ГЕС можуть позбавити Запорізьку АЕС водозабору для системи охолодження. Імовірність таких наслідків і відповідні заходи з їх подолання передбачені проектом станції.
У цьому випадку на Запорізькій АЕС зупиниться виробництво електроенергії. Однак ніякої загрози довкіллю і тим більше загрози руйнацій чи вибухів на енергоблоках чи на майданчику сховища ядерних відходів нема.