Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з міністром охорони краю Литовської Республіки пані Расою Юкнявічєнє (на знімку). Сторони обговорили парламентську складову двосторонньої співпраці між державами, а також взаємодію у рамках Міжпарламентської асамблеї «Україна — Польща — Литва», четверте засідання якої відбулося в березні у Києві. Володимир Литвин наголосив, що наші країни об’єднують давні історичні зв’язки, і закликав у принципових питаннях співпраці перейти до конкретних кроків. Для України, також відзначив глава парламенту, є дуже корисним досвід Литви у євроінтеграційних процесах, вступу до Європейського союзу та проведення реформ усередині держави.

На початку зустрічі Володимир Литвин охарактеризував двохсторонні відносини як стратегічне партнерство, зазначивши, що зв’язки між двома країнами динамічно розвиваються, у тому числі по парламентській лінії. За його словами, за останній рік відбулося кілька зустрічей на рівні голів парламентів.

У свою чергу, пані Р. Юкнявічєнє зазначила, що для Литви співпраця з Україною є стратегічним напрямком. «Ми відчуваємо Україну частиною Європи у контексті співпраці і безпеки», — сказала вона. На думку пані міністра, «наше майбутнє має бути пов’язане».

У рамках візиту до України литовської делегації на чолі з міністром охорони краю Литовської Республіки Расою Юкнявічєнє також відбулися зустріч з міністром оборони Михайлом Єжелем та переговори у складі делегацій обох країн. Під час переговорів сторони розглянули стан та перспективи розвитку двостороннього співробітництва в галузі оборони, обговорили питання співпраці в рамках європейських і євроатлантичних структур, стан реалізації проекту щодо створення спільного литовсько-польсько-українського миротворчого підрозділу.