Працівники одного з підприємств Тернополя звернулися до податкових органів, щоб захистити свої права. У колективному зверненні вони зазначили: посадові особи підприємства порушують податкове, пенсійне, трудове законодавство.
Під час перевірки з’ясувалося, що дані, наведені працівниками, істотно відрізняються від зафіксованих у відомостях з нарахування зарплати. 48 працівникам виплачено 70 тисяч гривень у «конвертах». Місцевий бюджет втратив майже 11 тисяч гривень податку на доходи з фізичних осіб. З початку року податкова служба області виявила більше тисячі найманих осіб, які працювали без оформлення трудових відносин. Їм виплачено у «конвертах» майже 200 тисяч гривень зарплати.
За деякими даними, на Тернопільщині у «тіні» працює понад 100 тисяч осіб — приблизно половина зайнятих у народному господарстві. Дехто називає ще більшу цифру — 70 відсотків. Зважаючи на те, що більшість великих підприємств щезли з економічної карти області, а натомість з’явилися невеликі приватні фірми, які здебільшого використовують нелегальну працю, цифри близькі до реальності. Найбільше нелегалів у сфері послуг, на будовах, автозаправних станціях і майстернях, на транспорті, у готельному і ресторанному бізнесі, торгівлі, сільському господарстві, посередницьких структурах. Те, що виявляють податківці, — крапля в морі. Однак позитивний момент у тому, що вже й самі працівники, яких донедавна влаштовувала зарплата у «конвертах», вимагають чесних трудових стосунків. Судячи з усього, ці тенденції наростатимуть, адже у проектах нового пенсійного законодавства зростає роль трудового стажу, тож люди не захочуть працювати на таких умовах. Вони позбавлені також багатьох інших соціальних пільг. Область теж зазнає збитків. Від ненадходження платежів — не менше 50 мільйонів гривень щомісяця. Чи не тому у тернопільчан найнижчий середній рівень офіційної зарплати?
На думку консультанта обласного центру зайнятості Бориса Довжука, назріла потреба розробити національну програму детінізації економіки, якою треба передбачити не лише роз’яснювальну роботу, а й фінансові санкції щодо роботодавців, які використовують нелегальну робочу силу.
— Можливо, — каже Борис Семенович, — варто предметно вивчити досвід Португалії, накопичений нею в процесі легалізації трудових мігрантів.
 Пропозиція
«Тінь» можна звести до мінімуму лише тоді, коли використання нелегальної робочої сили стане економічно невигідним, і суспільство це усвідомить. На законодавчому рівні треба посилити відповідальність роботодавця за використання не оформлених належним чином працівників. У разі виявлення повторного порушення норм трудового права — передбачити кримінальну відповідальність.
Наразі у «тінь» сховані мільярдні прибутки. Витягнути їх на «світло» не під силу лише владі та податківцям. Треба виробити нетерпимість до цього явища у суспільстві. Судячи з того, що люди не хочуть далі миритися з принизливим становищем нелегала, не все так безнадійно.
Ще не всі готові відстоювати свої права, люди бояться втратити роботу. Однак невдоволення зарплатами у «конвертах» наростає. Звичайно, боротися самому з таким явищем непросто, а якщо об’єднатися, як це зробили вищезгадані працівники, то можна і роботу зберегти, і себе захистити. Однак нині покарання за «тінь» на рівні адміністративних штрафів можна вважати символічним. Важливо, що це усвідомлюють і вгорі. Законопроектом щодо легалізації робочих місць та виплати зарплати передбачено серйозні штрафи і навіть позбавлення волі.