Відбулася зустріч доповідача Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань дотримання Україною міжнародних зобов’язань перед цією організацією Марієтти де Пурбе-Лундін і секретаря Моніторингового комітету Баса Кляйна з головою Комітету Верховної Ради з питань правосуддя Сергієм Ківаловим. У зустрічі також брали участь інші члени цього комітету із різних парламентських фракцій.

Прес-служба Комітету Верховної Ради з питань правосуддя повідомляє, що під час розмови порушувалися актуальні питання судової реформи в Україні щодо виконання Резолюції Ради Європи «Функціонування демократичних інститутів в Україні», прийнятої у жовтні 2010 року.

С. Ківалов нагадав про те, що в січні 2011 року Президент України своїм указом затвердив План заходів щодо виконання зобов’язань України, які випливають із членства України в Раді Європи, яким, зокрема, передбачається: розробити з урахуванням висновків Венеціанської комісії законопроект про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів»; забезпечити супровід у парламенті проекту закону про судовий збір; забезпечити супровід у парламенті проекту закону про адвокатуру.

Крім того, С. Ківалов поінформував делегацію про роботу очолюваного ним комітету та в цілому про хід судової реформи. Глава комітету наголосив, що частину рекомендацій європейських експертів уже реалізовано внесенням змін до закону про судоустрій і статус суддів, що дозволило згладити протиріччя, які залишалися, деяких положень із європейськими стандартами.

«Гадаю, в найближчі місяці також завершиться робота над проектом Кримінально-процесуального кодексу, і він буде зареєстрований у Верховній Раді ще до літніх парламентських канікул», — розповів Сергій Ківалов. 

Важливим пунктом обговорення стало завдання конституційної реформи. Сторони вказали на необхідність внесення змін до Конституції України для подальшого вдосконалювання судової системи, які встановлювали б основи системи правосуддя відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії і європейських стандартів.

У свою чергу, Марієтта де Пурбе-Лундін подякувала за зустріч, що, без сумніву, допоможе в складанні звіту Моніторингового комітету, і запропонувала органам влади України запитати експертизу Ради Європи щодо нового Кримінально-процесуального кодексу.