Мораторій на примусове виселення із житла пропонує прийняти народний депутат України, представник фракції КПУ Микола Кравченко. Відповідний законопроект він розробив разом із колегою по фракції, народним депутатом Євгеном Волинцем. Мораторій стосуватиметься тих осіб, які не отримали вчасно заробітну плату і мають борги за комунальні послуги. «Ми ставимо питання так: жекам чи власникам будинків не заборонено звертатися до суду з позовами про відшкодування боргів. Але виконання судових рішень, якими передбачатиметься примусове виселення із житла, буде зупинене: або до погашення заборгованості із зарплати цій конкретній людині, або до 2015 року, якщо перспективи виплати зарплати невизначені», — розповів «Голосу України» Микола Кравченко.
За словами депутата, підставою для застосування цієї норми стане довідка про заборгованість із зарплати. «З юридичної точки зору, це складний законопроект, але він матиме сильний соціальний ефект для найбіднішої частини населення, яка ледь зводить кінці з кінцями», — додав парламентарій. Він сказав, що поданий ним законопроект уже пройшов обговорення у профільному Комітеті з питань соціальної політики та праці.
Крім того, Микола Кравченко повідомив, що розпочав роботу над новим законопроектом, який стосуватиметься автомобілістів. «Останнім часом будь-який міністр внутрішніх справ, щойно приходить на посаду, починає вносити зміни до розпоряджень та постанов Кабінету Міністрів. Хоча це повинно робитися за законом, — пояснив народний депутат. — Як голова Всеукраїнського союзу захисту прав водіїв я почав розробку законопроекту, котрий змінює функції уряду та Міністерства внутрішніх справ у частині прийняття постанов, що потім розповсюджуються як підзаконні акти».
Депутат вважає, що такі новації мають здійснюватися лише шляхом змін до законодавства. «Народ стривожений прийняттям чотирьох кодексів, а тут виступає міністр внутрішніх справ і обіцяє: мовляв, ми ще і права мінятимемо, і обов’язкове переекзаменування запровадимо. І коли громадськість почала обурюватися, вони трохи згладили ці ляпсуси. Або взяти талон про проходження техогляду. Здавалося би, дрібниця. Але вартість від 7 гривень дійшла до 155 гривень. Як таке може бути? Все, що стосується додаткових зборів із населення, повинне затверджуватися законом, а не постановою Кабміну. В цьому суть законопроекту».