На сьогоднішній момент перед парламентом стоїть завдання забезпечити прийняття закону стосовно виборів до Верховної Ради. Про це заявив народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів, віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи Іван Попеску, коментуючи заяви співдоповідача Моніторингового комітету РЄ по Україні Марієтти де Пурбе-Лундін. Це, за його словами, потрібно для того, щоб голосування відбувалося максимально прозоро, щоб виключити вплив влади на виборчий процес і щоб українське виборче законодавство стало одним із найбільш демократичних у Європі.
Дослівно
Марієтта де Пурбе-Лундін: «Не схоже, що влада дуже серйозно ставиться до проведення діалогу з усіма політичними силами стосовно проекту нового виборчого кодексу. А замість цього, схоже, що вона бажає обговорювати деталі кодексу, який вони написали приватно».
Вона висловила розчарування тим, що влада бажала обговорювати новий виборчий кодекс лише в тій частині, яка стосується парламентських виборів, а не єдиний кодекс, котрий можна застосувати до всіх виборів, як це наполегливо рекомендує Венеціанська комісія.
Торкаючись конституційної реформи, співдоповідач підкреслила, що повернення до Конституції 1996 року не усунуло перешкоди для виконання Україною зобов’язань перед Радою Європи, які зазначені в нещодавній резолюції асамблеї.
Водночас Пурбе-Лундін привітала створення Конституційної асамблеї, яка має курирувати процес конституційної реформи.
На думку Івана Попеску, як повідомляє прес-служба Партії регіонів, оцінки, висловлені доповідачем Моніторингового комітету РЄ, зроблені на основі неповних даних і без участі другого співдоповідача. Він запевнив, що наша країна в повному обсязі виконає рекомендації Ради Європи, які стосуються виборчого законодавства.
«Робота над кодексом ведеться. Однак він розділений на два етапи. У ході першого етапу буде відпрацьована його частина, яка стосується виборів до Верховної Ради України. Закон, котрий враховуватиме рекомендації Ради Європи, має бути прийнятий не менше ніж за рік до проведення виборів, щоб надалі не було жодних дорікань і претензій», — заявив політик.
Точка зору
Іван Попеску: «До осені український парламент ухвалить низку законопроектів, які підтвердять дотримання Україною зобов’язань перед Радою Європи».