А від блоків потрібно відмовитися,вважають експерти
У своєму посланні до Верховної Ради Президент Віктор Янукович запропонував підвищити прохідний бар’єр для політичних партій до чотирьох, а для блоків — до п’яти відсотків. На вчорашній прес-конференції свою точку зору із цього приводу висловили експерти.
Прохідний бар’єр. Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко вважає, що оптимальний прохідний бар’єр для політичних сил на парламентських виборах — три-чотири відсотки. «Вище — це вже дискримінаційна форма, бо, якщо політична сила користується підтримкою населення, то вона повинна бути представлена у владі», — сказав він. На його думку, рішення про підвищення прохідного бар’єра більше за чотири відсотки може бути тільки політичним.
А директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко відзначив, що прохідний бар’єр в 3—5% — звичайне явище в європейській практиці. Водночас він додав, що підвищення прохідного бар’єра стимулює політичні сили й сприяє створенню сильних партій.
Чи потрібні блоки? Ю. Якименко вважає, що Україні від блоків необхідно відмовлятися або запроваджувати диференціацію між партіями та блоками. За його словами, в українських умовах блок являє собою лідера певної політичної сили із власним рейтингом плюс три—чотири партійні структури, які очолюють більш-менш відомі політики. Політолог упевнений, що такі блоки спотворюють партійну систему країни.
А О. Черненко закликав не рубати всі блоки автоматично. «Це не зовсім демократично, тому що в багатьох країнах блоки є», — сказав він. За його словами, необхідно сформувати такі законодавчі умови, за яких «штучні блоки» було б невигідно створювати. Зокрема, підвищити для них прохідний бар’єр, заборонити використання імені лідера в назві й закріпити норму про те, що блок існує як суб’єкт відповідальності аж до наступних виборів.