Автономна Республіка Крим є особливим регіоном як у географічному, так і в історичному та конфесійному аспектах. Своїх особливостей йому надають кримські татари. Крім того, на території автономії розташовується російський Чорноморський флот, який вважають чинником дестабілізації в країні. Тому питання безпеки є дуже важливим. А попри значний природний, економічний, науковий потенціал, АР Крим належить до регіонів з порівняно невисоким рівнем розвитку.
Саме безпеку і розвиток півострова нещодавно обговорювали в Києві під час фахової дискусії. Серед учасників — народні депутати, експерти, науковці, представники уряду автономії.
«Ці питання перебувають в епіцентрі внутрішньої і зовнішньої політики нашої держави», — підкреслив народний обранець від «НУ—НС» Микола Мартиненко. Він розповів, що сьогодні в регіоні тривають надзвичайно складні й суперечливі процеси, обумовлені історичною спадщиною та сучасними реаліями. А зіткнення інтересів глобальних і регіональних гравців, взаємна недовіра та заморожені конфлікти стримують розвиток і можуть створити загрозу світового масштабу.
«Такі оцінки викликають тривогу, але водночас великий інтеграційний потенціал регіону дає підстави для оптимізму», — зазначив Микола Мартиненко. Він зауважив, що нині вкрай важливо знайти адекватні відповіді на виклики та загрози, узгодити національні інтереси та ефективно використовувати наявні ресурси.
Крім того, за його словами, для Криму актуальною є проблема диспропорцій між різними регіонами. Приміром, середньомісячна зарплата в автономії торік становила 89% від середнього рівня по країні. А за обсягом прямих іноземних інвестицій Крим входить до першої десятки регіонів країни, однак більшу частину надходжень використовує в кращому разі на придбання нерухомості або перепродаж.
Парламентарій розповів, що протягом 20 років було дуже багато урядових і неурядових програм стосовно розвитку соціально-економічної ситуації в Криму. Але тільки вісім відсотків громадян вважають, що відбулися позитивні зрушення.
«Якщо змінимо динаміку розвитку регіону, то зможемо вирішити багато проблем у країні, включаючи її безпеку», — вважає «нунсівець» Анатолій Матвієнко. Він підкреслив, що кримська земля повинна перестати бути предметом найбільшої корупції. Найслабшою ланкою в регіоні, за його словами, є науково-дослідницька робота, освітня і культурно-гуманітарна програми.
А голова Народного руху, народний депутат Борис Тарасюк переконаний у необхідності інтеграції Криму не лише в загальноукраїнські, а й у чорноморські проекти. Крім того, парламентарій наголосив, що Чорноморський флот Росії був, є і буде чинником дестабілізації в нашій країні. А укладення Президентом додаткової угоди про продовження базування ЧФ РФ на території України до 2042 року він назвав актом державної зради. Борис Тарасюк вважає, що в майбутньому відповідні дії одержать об’єктивну оцінку з боку української влади, зокрема, буде відновлено граничний термін перебування флоту до 2017 року.
Парламентарій підкреслив, що ключовим чинником, від якого залежить стабільність в автономії, є кримські татари. «Українська влада має приділяти їм достатньої уваги. Нехтування їхніми правами дуже небезпечне з точки зору стабільності в самому регіоні та в цілому в Україні», — зауважив він.
Міністр економічного розвитку і торгівлі АР Крим Катерина Юрченко зазначила, що регіон не може бути економічно самостійним. Тому нині створюються умови для залучення інвестицій. Крім того вона вважає, що проблема корупції в автономії вирішиться лише тоді, коли влада інформуватиме суспільство про свою роботу. «Цього року запрацював телефон довіри. За місяць отримали близько ста дзвінків, але тільки чотири стосувалися корупції. Це свідчить про те, що населення ще не повністю довіряє владі», — сказала Катерина Юрченко.
Нагадаємо, Верховна Рада України затвердила стратегію соціального та економічного розвитку на період 2011—2020 роки, головною метою якої є розвиток автономії та підвищення рівня та якості життя кримчан.