«Преображення Господньою любов’ю» — так називається виставка робіт ув’язнених, яка демонструється цими днями в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. На ній представлено художні полотна, різьблені, вишивані вироби тих, хто волею обставин нині перебуває за гратами. Більшість із них — на духовну тематику. Й це не дивно: у в’язниці є час осмислити свої вчинки, покаятися. Допомагають у цьому священики, а також мистецтво. У Бережанській виправній колонії для неповнолітніх діє навіть художня школа. Вихованці цього закладу беруть активну участь у художній самодіяльності, навчаються у школі та профтехучилищі, минулого року троє з них навіть стали студентами тернопільських вишів. Навчання, звісно, дистанційне.
«Немає поганих дітей, — переконаний начальник управління Держдепартаменту з виконання покарань Павло Лосик, — є певні умови, потрапивши в які вони стають злочинцями. У картинах — спосіб самовираження, прагнення очистити свою душу, покаятися».
«Вони просять дати їм другий шанс на нормальне життя. І ми повинні піти назустріч, — вважає капелан цієї колонії отець Михайло Бугай. — Адже вдруге вони часто потрапляють за грати через нашу байдужість, через те, що суспільство не готове прийняти їх».
Важливо, що ця виставка, організована Українською греко-католицькою церквою за сприяння Державної кримінально-виконавчої служби України, проходить у дні Великого посту, коли кожна християнська душа сповнена розкаянням, прагнення очиститися. На ній представлені полотна з усіх в’язниць України. Не має значення і віросповідання: якщо священик будь-якої конфесії врятує хоч одну душу, то він зробить велику справу. Виставка мандруватиме й іншими містами України.