Хокей. Не минуло й тижня, як у реконструйованому донецькому Палаці «Дружба» знову панувала радісна атмосфера свята. Тоді юнацька збірна України в цій споруді стала чемпіоном світу. А тепер місцевий клуб «Донбас» уперше у своїй історії завоював золоті медалі чемпіона України.
Дончани, якщо їх можна так назвати (детальніше про це далі), у фінальній серії взяли гору над грандом українського хокею, столичним «Соколом» — 2:0. Нагадаємо, що перший матч у Броварах «Донбас» виграв з футбольним рахунком — 1:0.
А минулої п’ятниці вже на своєму льоду команда, котру очолює в минулому знаний форвард «Сокола» радянської доби Олександр Куликов, виграла — 3:2 (0:0, 2:1, 1:1). Шайби закинули: Бабинець, 36, Климович, 41, Борисенко, 60 — Малов, 27, 60.
Матч був захопливий, гострий, бойовий, з досить високим рівнем майстерності виконавців. Інтрига існувала протягом усієї зустрічі. І тримала заповнені трибуни в напрузі до фінальної сирени.
Варто привітати переможців із таким високим заслуженим здобутком. «Донбас», мов на одному подиху, як кажуть в одні ворота, виграв регулярний чемпіонат. І не збавив переможного темпу й у серії плей-оф.
Можна сподіватися, що відтепер хокей у Донецьку приживеться грунтовно. Звичайно, якщо це не короткострокова забава. До речі, міський голова Олександр Лук’янченко заявив, що у перспективі в Донецьку має з’явитися новий льодовий Палац з трибунами на 11—12 тисяч глядачів.
Одразу після завершення «золотого» поєдинку Олександр Куликов сказав: «На сто відсотків підтверджую, що команда гратиме в чемпіонаті України. Але ми точно не виступатимемо в чемпіонаті Білорусі. Зараз розглядається декілька цікавих варіантів, про що стане відомо найближчим часом. Думаю, що «Донбас» незабаром матиме команду, яка буде відома не тільки в Україні».
Куликов натякнув, що донецький клуб буде включено в чемпіонат КХЛ, або принаймні у вищу російську лігу. Це все добре. Але окрім вершини піраміди мають бути ще й солідні підвалини. Головне, треба відкрити серйозну дитячу школу, і не одну. А поки що в складі новоспеченого чемпіона значаться дванадцятеро киян, п’ятеро харків’ян, вісім білорусів, троє росіян і жодного вихованця Донеччини.
Додамо, що окрім Олександра Куликова — киянин і його асистент, знаменитий у минулому форвард, і капітан «Сокола» Анатолій Дьомін, котрий донедавна працював із молодіжним складом знаменитого столичного клубу. Але його досить оригінально віддячили... звільнили з роботи. А от у Донецьку, як бачимо, оцінили цю заслужену людину і класного фахівця, котрий більшу частину свого життя вірою і правдою служив українському хокею. І це, гадаю, добрий симптом.
Кубок у руках чемпіонів країни-2011.