Живе у селі Домашлині цікавий чоловік Анатолій Орешко. Як пише він у листі до «Голосу України», «протягом 25 років з вини держави був без роботи». При цьому не один рік(!) чоловік прожив без електричного світла. Як таке може бути у часи Інтернету та телевізії? Виявляється, може.

У 2003-му контролер записав показання лічильника: 9063 кіловат-години. Як повідомив директор Корюківського району електричних мереж Андрій Жоголко, нещодавно електрики зробили черговий запис: 9064 кіловат-години! Тобто за сім років А. Орешко використав усього-на-всього 1 кіловат-годину! Напевне, це найсенсаційніший результат із заощадження електроенергії на теренах усієї України.

Здавалося б, які можуть бути проблеми в автора листа із службою електропостачання? Як з’ясувалося, вони все ж є. Річ у тім, що місцеві контролери щомісяця знімають показання лічильників у селі. А оскільки А. Орешко часто під час перевірок відсутній, йому ставили приблизну кількість спожитої електроенергії. У такий спосіб виник борг у сумі 19 гривень. 10 січня 2005 року оселю А. Орешка було відключено від мереж електропостачання. Хоча домашлинець рідко користується електричним світлом, він усе ж забив на сполох, підняв на ноги навіть поважних чиновників Міністерства палива та енергетики України.

Перевірка його звернень показала, що місцеві електрики перевищили свої повноваження, порушили вимогу пункту 27 «Правил користування електричною енергією для населення». В останньому, зокрема, зазначено, що «у разі несплати за спожиту електричну енергію протягом 10 днів після терміну, зазначеного у договорі чи платіжному документі, та неотримання енергопостачальником повідомлення про оплату на 20-й день споживачу надсилається попередження про відключення електричної енергії. У разі несплати за спожиту електричну енергію на 30-й день після отримання споживачем попередження енергопостачальник має право відключити споживача від електричної мережі».

Через багато місяців листування з різними інстанціями нарешті Корюківський РЕМ отримав вказівку Держенергонагляду України безплатно підключити помешкання А. Орешка до мережі електропостачання.

На цьому поневіряння домашлинського ощадника не закінчилися.

«Контролер Плющ, — пише автор звернення до редакції, — не записавши показань з мого лічильника, зробив приписку зі стелі, за якою мій борг становив 60 копійок. Оскільки він не записав дані мого лічильника, то я не визнав цей борг. У його відомості не розписався. Раз це приписка, то я цього боргу сплачувати не став. А Плющ продовжував кожен місяць приносити мені квитанцію з попередженням, щоб я заплатив 60 копійок, інакше мені знову відключать світло. Я не міг перенести такої брехні і написав скаргу головному інженеру Корюківського РЕМу. Пройшло півроку. Винний не був покараний за те, що замість мене розписався у відомості. То я знову був змушений написати директору департаменту Міністерства енергетики України».

У вересні минулого року інспектор служби енергонагляду ВАТ ЕК «Чернігівобленерго» Андрій Сапелкін та інспектор енергонагляду Корюківського РЕМу Микола Мачача склали Акт технічної перевірки та контрольного огляду засобів обліку побутового споживача А. Орешка, зробили перерахунок і вручили пенсіонеру квитанцію про відсутність боргу за спожиту електроенергію. Отже, він ніби й домігся справедливості.

Далі А. Орешко зазначає: «Досі Чернігівське обленерго не дало відповідь мені щодо результатів перевірки моїх фактів. Працівники Корюківського РЕМу навіть не набралися мужності публічно вибачитися переді мною за моральні знущання. Адже я на своє листування з РЕМом витратив не 60 копійок, а 50 гривень. А порушникам законів не оголосили навіть простої догани».

Кажуть, через скарги пенсіонера попередній обліковець електроенергії розрахувалася.

Нині у Домашлині новий кур’єр РЕМу Світлана Шмидова. Вона сусідка А. Орешка.

— Анатолій Степанович мене у свій дім не пускає, — каже вона.

— Чому?

— Не вірить мені, бо я ще не маю посвідчення Корюківського району електричних мереж.

— То ви йому теж «зі стелі» пишете показання?

— Не дай Боже! Нещодавно з Корюківки приїжджали електрики, то вони й зняли у нього показання лічильника.

У сільській раді теж знають про довготривалий конфлікт А. Орешка з РЕМом. Про приїзди серйозних комісій, перевіряльників. Але цьому не дивуються: мовляв, чоловік не порає власний город, не вирощує курей, не тримає худобу, а має друкарську машинку, якою й «займає» свій час. Одне слово, затятий домашлинський сількор, який не один рік сигналізує у вищі інстанції про місцеві неподобства!

...Цей затяжний конфлікт, у якому пенсіонер не вбачає своєї вини, засвідчує: принциповість у відстоюванні своїх прав споживача може перетворитися на безглуздий фарс протистояння. Від нього у програші насамперед автор численних звернень. Завдяки своїй несхитній позиції він фактично опинився на задвірках цивілізаційного життя. Адже використання ним електроосвітлення лише у мінімальних межах робить його буття не тільки досить непривабливим, а й дуже сумнівним для односельців.