Людям потрібно допомогти захистити свої майнові інтереси, вважає народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Роман Ткач. Необхідно проводити сходи громадян. На цих зібраннях мали би виступати юристи, землевпорядники тощо. Варто було б на таких сходах поширювати брошури з найтиповішими запитаннями і відповідями. Розумію, що на сходах проблеми не розв’язуються, але вони спонукатимуть людей замислитись і впорядкувати своє майно.

Ефективно (звичайно, для цього необхідні кошти — частина могла б бути з державного бюджету, частина — з місцевого, частково за кошти людей) провести суцільну інвентаризацію земель. І тут уже неабияка роль відводиться владі, різним її гілкам.

У разі проведення суцільної інвентаризації можливим є обміряти повністю всі землі населених пунктів та окремих домашніх господарств, в тому числі й земельних паїв. Для громадян це було б дешевше й вигідніше. Бо при проведенні такої інвентаризації видно всю картину і можна допомогти людям «забити» свої землі в кадастр.

Порівняймо. Людям, які мають державний акт старого зразка та бажають отримати кадастровий номер за теперішніх умов, необхідно замовити землевпорядні роботи у відповідної організації самостійно та одноосібно ці роботи оплатити. Є ситуації, коли люди мають рішення відповідних сільських рад про виділення землі, але не мають акта (і таких переважна більшість). У такому разі також потрібно провести землевпорядні роботи, передати отриману документацію на затвердження відповідної ради, а потім отримати державний акт на землю з уже присвоєним кадастровим номером.

А у разі проведення суцільної інвентаризації всі ці роботи  можна проводити одночасно, що позбавило б людей від необхідності самостійно виготовляти документи. Для проведення такої роботи не потрібно прийняття закону про кадастр, потрібна тільки ініціатива самих землевласників та бажання місцевих рад. У багатьох радах на рахунках перебувають кошти відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва, які мають обмежені цілі використання, однак проводити інвентаризацію та оцінку земель за їх рахунок дозволяється.

В інвентаризації земель зацікавлені й місцеві громади, й держава. Часто кажуть, що немає землі. Переконаний, що під час інвентаризації буде виявлено десятки гектарів земель запасу. А також під час інвентаризації встановлюються та уточнюються земельні межі, а якщо встановлюються межі, то вирішується безліч питань, зокрема і зі зловживаннями.

Записав  Іван ЛАЗНЮК.