Нині потрібно активізувати такий метод пропаганди книги, як книжкові ярмарки. Оскільки це дає можливість у більш демократичній формі і поцікавитися новинками, і познайомитися з авторами, і дешевше придбати книжки. Таку думку висловив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко під час відвідання VІ весняного Київського міжнародного ярмарку «Медвін».

«Сьогодні випуск і читання української книжки є індексом збереження українського в нашій державі, — наголосив М. Томенко. — Тому треба всіляко відстоювати і захищати видання кожної української книжки і те, щоб вона дійшла до широкого загалу».

Під час перебування на ярмарку Микола Томенко також презентував присутнім «Український щорічник» та книжку Михайла Чалого «Життя і твори Тараса Шевченка», видану до річниці з дня народження поета видавництвом «Веселка» спільно з його Фондом «Рідна країна». Це перше перевидання з 1882 року однієї з перших біографій Кобзаря, яку написав його друг Михайло Чалий. Говорячи про постать Великого Кобзаря, Микола Томенко нагадав безсмертне висловлювання Тараса Шевченка з поеми «І мертвим, і живим, і ненародженим...», яке, на його переконання, є надзвичайно актуальним і нині: «Не дуріте самі себе! Учітесь, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь. Бо хто матір забуває, Того бог карає, Того діти цураються, В хату не пускають».

Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.