Робоча група узгодила основні концептуальні положення законопроекту «Про вибори народних депутатів України», який Президент пропонуватиме парламенту. Про це повідомив учора на прес-конференції голова робочої групи при Президентові України з розробки нового виборчого законодавства міністр юстиції Олександр Лавринович.

Серед основних новацій законопроекту — перехід до змішаної виборчої системи: половина кількісного складу Верховної Ради обиратиметься за пропорційною системою у загальнодержавному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій; половина — за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах. Виборчі списки від партій та кандидати у депутати від партії в одномандатних округах затверджуватимуться на партійних з’їздах, водночас передбачено самовисування кандидатів в одномандатних округах. У новому виборчому законі не буде передбачено існування виборчих блоків.

За проектом нового виборчого закону більше не буде негативного голосування, тобто буде скасовано графу «проти всіх» у бюлетені. 

У проекті нового виборчого закону передбачається збільшити прохідний бар’єр для політичних партій до п’яти відсотків (нині — чотири відсотки). Ця цифра використовується в багатьох європейських країнах.

Ще одним нововведенням є дозвіл брати участь у спостереженні за виборами представникам громадських організацій. За словами О. Лавриновича, спостерігачем може бути представник будь-якої громадської організації, навіть, скажімо, товариства рибалок, а кількість спостерігачів на дільницях обмежуватиметься лише площею приміщень. Однак ця норма ще дискутується, так само, як і стаття про преференції парламентських партій у формуванні виборчих комісій.