Таке припущення зробила під час прес-конференції народний депутат, голова ТСК із питань розслідування обставин підписання угод між «Нафтогазом України» та «Газпромом» на предмет наявності ознак державної зради у сфері економічної безпеки країни Інна Богословська.

За її словами, перебуваючи на посаді Прем’єр-міністра, Юлія Тимошенко «підробила директиви й переконала голову правління НАК «Нафтогаз» у тому, що вони затверджені на засіданні Кабміну». Начебто в протоколі допиту екс-голови Олега Дубини в Генеральній прокуратурі той стверджує, що ніколи не пішов би на підписання контракту, якби прем’єр не переконала його, що директиви схвалено урядом. Від підписання невигідного контракту О. Дубину стримувало те, що країна на той час мала запас газу ще на місяць, а катастрофічної ситуації, за якої можна йти на крайні заходи, на його погляд, начебто не існувало.

Що ж змусило колишнього Прем’єр-міністра піти на такі поступки? Це запитання, на яке слідча комісія шукатиме відповіді у своїй подальшій роботі. Нині її учасники не відхиляють імовірності того, що на дії посадовця могла вплинути ситуація із фальшивими векселями, якими корпорація «Єдині енергетичні системи України» намагалася розрахуватися із «Газпромом». Ще в березні перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін підтвердив, що такий факт мав місце. «Векселі НАК «Нафтогаз», якими «ЄЕСУ» платила за боргами, були визнані судом до цього недійсними», — сказав він на брифінгу.

Так само ТСК спробує з’ясувати, чому сталося так, що кримінальну справу, порушену в Росії проти Юлії Тимошенко влітку 2001 року, закрили начебто через завершення терміну давності в грудні 2004-го. Інна Богословська поінформувала, що нашому екс-прем’єрові інкримінували організацію неодноразової дачі хабара. За її підрахунками, за останньою справою, датованою 1997 роком, термін давності мав завершитися через десять років — у 2007-му. Ціна такої прихильності могла бути включена у вартість газу, яку нині сплачують усі українці, припускає Інна Богословська.

Водночас парламентарій наголосила: якщо комісія володітиме незаперечними даними про те, що підписання газових угод сталося за грубих порушень законодавства й перевищення повноважень глави Кабінету Міністрів, за підтримки парламенту цілком можливо вийти на новий етап переговорів із Росією з приводу ціни на блакитне паливо.