У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулося відкриття меморіальної стели (на знімку), присвяченої Герою Небесної Сотні Роману Гурику, а також всім студентам та викладачам, які у різні періоди загинули, виборюючи незалежність України.

Учасниками урочистостей стали представники навчальних закладів, духовенства, творчих спілок, місцевих осередків політичних, громадських та благодійних організацій.

— Весь колектив університету готувався до цієї події, ми спільно вирішували, як вшанувати пам’ять нашого студента — Героя, що став символом українського студентства у важкі місяці боротьби, — зазначив ректор університету, професор Ігор Цепенда.

Створенням стели, наголосив він, прагнули підкреслити особливу роль українського студентства і викладачів у здобутті незалежності нашої держави. У XX столітті вони виступали «генераторами, рушійною силою в боротьбі за вільну Україну». Саме це сприяло тому, що університети стали не просто науковими і культурними осередками, а й справжніми центрами впливу на суспільство, виховання національного духу, патріотизму.

Автором меморіальної стели є викладач кафедри образотворчого мистецтва Інституту мистецтв університету Володимир Кіндрачук. Її споруджено за кошти навчального закладу, пожертв студентів, викладачів, меценатів та Союзу українок Нью-Йорка.

Фото Миколи  МАЦЮКА.