Сьогодні вистачає панічних чуток, що ще трохи, і на селі всі школи позакривають. Однак у спілкуванні із керівниками районів лунала зовсім інша думка — витрати на освіту в бюджетах щонайменше не скорочуються, а закрита чи законсервована на певний час школа, у якій, вибачте на слові, тільки «бриль і палиця» і залишилися, скоріше на користь і учням, і їхнім батькам. Однак думки думками, та лише факти і цифри можуть найточніше сказати, що діється насправді. Ось тими цифрами кореспондент «Голосу України» поцікавився у фахівців управління освіти та науки Запорізької облдержадміністрації.

Слово головному спеціалісту відділу загальної середньої і дошкільної освіти управління Ірині Дзюбі:

— Процес оптимізації шкільної мережі йде у нас вже не перший рік. Наприклад, у 2008 році в області реорганізовано дев’ять загальноосвітніх навчальних закладів. І у всіх випадках це було підвищення їхнього статусу. Завдяки цій реорганізації в містах і районах області з’явилися новий ліцей, дві спеціалізовані школи, три гімназії і стільки само навчально-виховних комплексів. Це щодо хороших новин. Хоча є й сумні: у Веселівському районі через реальну відсутність контингенту учнів була зупинена діяльність однієї школи (тільки-но з’являться учні, вона запрацює — її приміщення законсервоване). Ще п’ять шкіл в області взагалі закрито. Дві з них — у Запоріжжі. На базі однієї працює спортивний інтернат, інша ж використовується як база технічних та спортивних гуртків трьох шкіл, які розташовані буквально за сотню метрів. Ще дві школи, у Василівському та Новомиколаївському районах, законсервовані до кращих часів з наповненням закладів...

Щодо 2010 року, то за погодженням із сільськими і міською громадами закрито п’ять шкіл. Зокрема, у Куйбишевському районі одразу три заклади — з кількістю учнів на час закриття відповідно 7, 14 і 23. У Розівському районі, теж зі всіма погодженнями, закрито школу, де на час закриття навчалося 34 учні. Щодо однієї закритої школи у Запоріжжі, то вона була просто об’єднана з ліцеєм «Вибір», який перебував з цією школою в одній будівлі.

Того самого року зупинено діяльність п’яти шкіл (дві з них у Веселівському районі). І коли 50 учнів вечірньої школи у Приазовську просто розподілили серед інших міських шкіл, а в селі Орлянському Василівського району всі тимчасові пертурбації пов’язані з добудовою приміщення, то ще три школи не зникли, а просто очікують поліпшення демографічної ситуації.

Варто сказати і про навчальні округи. Флагманами тут виступають Мелітопольський і Вільнянський райони, де вже 11 і 10 таких округів (у Вільнянську ще один на етапі формування). Також сформовано сім округів у Токмацькому та шість — у Куйбишевському районах. Завершуються організаційні заходи зі створення таких округів у Бердянському, Пологівському, Приазовському та Розівському районах. До речі, додам, що опорні школи в округах — це не лише навчальний процес, а й повноцінна позашкільна робота. Адже дітей підвозять не тільки для навчання, а й для участі, наприклад, у роботі гуртків та інших творчих об’єднань за інтересами дітей.

До речі, про підвезення. За словами начальника сектору виховної роботи і позашкільних закладів управління освіти та науки Запорізької облдержадміністрації Валентини Хіврич, питання підвезення стосується майже 10 тисяч учнів і 258 шкіл області. Проблема ця існувала у степовому краю ще з радянських часів і вирішувалася за рахунок транспорту переважно колгоспів. Лише починаючи з 2003 року розпочалася дія цільової програми «Шкільний автобус». От завдяки їй і придбано 105 нових шкільних автобусів. Однак загалом по області для оновлення транспортного парку необхідно придбати ще 83 нові шкільні автобуси.

Записав Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Запорізька область.