Виступаючи в четвер під час наради «Стан та проблеми реалізації норм закону щодо обмеження споживання і продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів», яка проходила у стінах парламенту, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко закликав ліквідувати алкогольну моду в Україні.
Цей закон, яким слабоалкогольні напої та пиво було зараховано до категорії алкогольних напоїв, набув чинності в лютому минулого року. Закон розширив обмеження щодо їх продажу та споживання, зокрема, заборонив продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі), в торгових автоматах, у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту тощо. Окрім того, законом була введена заборона на продаж слабоалкогольних напоїв особам до 18 років.
М. Томенко, як ініціатор проведення цієї наради, назвав її своєчасною, оскільки цілком очевидно, що з настанням весни та після завершення посту в геометричній прогресії зросте кількість вживання алкогольних напоїв. «Нам варто поінформувати передовсім продавців та молодих людей про те, що в Україні діє законодавство, яке забороняє продавати алкогольні напої молодим людям до 18 років, а також забороняє розпивання алкогольних напоїв у громадських місцях», — сказав він.
М. Томенко наголосив, що, на жаль, поки що немає відчуття, що «держава розуміє значимість нинішньої алкогольної моди, яка щоденно пропагується по телебаченню, на жаль, і відомими людьми в різного роду програмах».
Підсумовуючи, заступник глави парламенту закликав усіх разом боротися за здоров’я нації та здоров’я молодих людей. Він ще раз наголосив, що треба не лише виконувати норми цього закону, а й «зробити все, щоб ліквідувати алкогольну моду в Україні», повідомляє прес-служба заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка.