Президент України має гарну пам’ять: пообіцяв зрівняти тарифи на комунальні послуги, і від свого слова не відступає. На засіданні Ради регіонів Віктор Янукович знову висунув вимогу до уряду та місцевих органів влади «зробити це».
— Ми ж заробітну плату даємо вчителю чи лікарю однакову, незалежно від того, де він живе, в якому регіоні. А чому тарифи на житлово-комунальні послуги мають таку величезну різницю? — питає Президент і змушує уряд назвати дату, коли буде забезпечено уніфіковані і справедливі тарифи. Між тим частина експертів запалу Президента не поділяють. Кажуть, зрівняти тарифи по всій країні — місія нездійсненна. Адже головне запитання, яке постає: по кому «зрівнювати» будуть? 
— Зрівнювати тарифи, по-перше, недоцільно, по-друге, неможливо, — переконує міністр з питань ЖКГ 2008—2010 років Олексій Кучеренко. — Якщо справді сповідувати принцип однакових тарифів, то треба відміняти всю нормативно-правову базу у галузі, починаючи із програми її реформування. Я розумію бажання і аргументи Президента. Але діяти можна інакше: приміром, якщо «бюджетник» проживає у «скрутних» регіонах, то нехай йому доплачують спеціальну компенсацію. Бо ж, за такою логікою, наступним кроком після зрівняння тарифів має стати оголошення про затвердження єдиної для країни ціни на квадратний метр житлоплощі. Далі — єдині ціни в магазинах, та і взагалі — все єдине. І тоді ми повернемось на кілька десятків років у минуле. Мені дуже хотілося б сподіватися, що, кажучи про єдині тарифи, Президент має на увазі «єдину методологію». З цим, безумовно, треба погоджуватись.
Проти єдиних тарифів і Сергій Бульбас, президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ: «Візьміть місто Тернопіль, де через хаотичне встановлення автономного опалення виникла ситуація: 70% населення мають індивідуальне опалення, 30% — користуються послугами централізованого... На плечі останніх перекладено все фінансове навантаження централізованого опалення, тому тут воно одне з найдорожчих у країні. А тепер уявіть Дніпропетровськ, де індивідуальне опалення не поширене, і тепло там коштує значно дешевше. Питання: в яку сторону будуть «урівнювати»? Мешканцям Дніпропетровська доведеться підвищити тарифи?
Щоправда, зрозуміти можна і простих громадян, які заяви Президента сприйняли на ура. Жити у маленькому містечку, отримувати зарплату у 1,5—2 тисячі гривень і з них 600—700 гривень віддавати за комунальні послуги — дуже тяжко. Та перед тим, як зрівняти тарифи, можливо, варто було б глибше дослідити «процес» їх формування. Хто знає, можливо, перевірки на місцях знайдуть шляхи здешевлення комунальних послуг. Адже ще у березні цього року Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв заявив, що в окремих регіонах штучне завищення тарифів таки має місце.