Країна підбиває перші підсумки опалювального сезону 2010—2011 років. Висновки невтішні. Зросла заборгованість підприємств теплокомуненерго за спожиті енергоресурси. І разом із цим на 20 відсотків збільшилась аварійність в системах теплопостачання. Експерти б’ють на сполох: підприємства ТКЕ перебувають фактично на межі фінансового краху. Тому коштів на модернізацію тепломереж немає. За таких умов наступний опалювальний сезон — під загрозою зриву.

«Зима минула, але проблеми, які стояли перед початком опалювального сезону, не вирішено і досі», — каже президент міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» Арсентій Блащук. Одна з найболючіших тем — тарифи, які, за його словами, нині відшкодовують лише 61 відсоток витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії споживачам. Усе б нічого, якби постачальники енергоресурсів не вимагали стовідсоткової оплати за газ від підприємств-тепловиків. Для останніх такі вимоги — «місія неможлива». Принаймні у цьому переконує А. Блащук. Адже, звідки дістати суми, яких не вистачає, невідомо: кредити брати невигідно, до того ж їх і не дадуть, на інвестиції годі і сподіватися, та ще й тарифи є нерентабельними. Мовляв, ціни на газ підвищились суттєво, у той час як тарифи ТКЕ збільшилися лише «косметично». Відшкодовувати ж різницю, як з’ясувалося, нема кому. Держава, за словами експертів, від цього «процесу» відсторонилася. Як результат — страждати довелося простим українцям: посеред зими мерзнути.
— Уперше на моїй пам’яті підприємства у розпал опалювального сезону почали відключати від газу. Навіть у Києві кілька разів обмежувалося постачання енергоносіїв. На нашу думку, ця ситуація є неприпустимою, — каже президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ України Сергій Бульбас і переконує: час і можливість підготуватися до наступного сезону ще є. Але для цього потрібно піти на кардинальні кроки, як-то внести зміни до державного бюджету щодо відшкодування різниці у тарифах і ввести економічно обґрунтований тариф для населення. А також вирішити ряд нормативно-правових питань.
У тому, що тарифи потрібно збільшувати, експерти переконані. «Якщо зараз не будуть вкладатися інноваційні кошти у тепломережі, то завтра тарифи зростатимуть вже за рахунок експлуатаційних витрат. І це ляже непосильним тягарем на плечі наших споживачів. Система не може без фінансування та ремонту не занепадати», — каже А. Блащук.
Між тим, скільки саме коштів потрібно на модернізацію — невідомо. Адже досі в країні не проведено так званого енергоаудита. Тому більшість цифр (мільйони чи мільярди), скоріше за все, береться із довідника «Стеля», вважає С. Бульбас. Отож поки що, як у анекдоті, на питання «Як минув опалювальний сезон?» експерти відповідають: «Добре». У значенні: минув — і це вже добре.