Кожна українська господиня сьогодні думає, як би прогодувати родину за «стабільної» зарплати й постійно зростаючих цін. Ця задачка для годувальників наших захисників Батьківщини останнім часом перетворилася на тест на виживання.
Днями постачальники харчування в солдатські їдальні вирішували, що краще: годувати військових раз на день чи перевести на триразове вживання їжі — понеділок, середа й п’ятниця. Така стратегія розроблялася з огляду на норми харчування на одного бійця. Зазначимо, ця норма в 35 грн. була затверджена ще 2008 року.
Про необхідність перегляду формули вартості пайків говорять керівники підприємств «Укрпродакорд», «Артек-Союз» і « Оптукрпром-ВР»
За словами гендиректора компанії «Артек-Союз» Наталі Лобик, у ході останніх переговорів з Міністерством оборони постачальники харчування запропонували відомству затвердити вартість добового триразового меню військовослужбовця на рівні 42 гривень. Хоча реальна його вартість наближається до 50 гривень.
— З 2008 року в нинішніх 35 гривнях 17,68 займали самі продукти, а решту — послуги з доставки та приготування їжі, — пояснила вона. — Всім відомо, що ціни на продукти істотно підвищилися. Але Кабінет Міністрів вирішив, що вартість харчування військових потрібно не збільшувати слідом за інфляцією, а, навпаки, знижувати, — сказала Наталя Лобик.
Кабмін вимагає, щоб постачальники Міноборони обслуговували військові частини з розрахунку 32 гривні 60 копійок.
Керівники компаній, що поставляють продукти харчування Збройним Силам України, звернулися до уряду з проханням установити адекватні ринку ціни на забезпечення людей у погонах провіантом.
Крім того, годувальники знову працюють «на чесному слові».
— Нині склалася така ситуація, коли всі постачальники (а це шість компаній) годують військові частини без офіційних договорів. Однак ми сподіваємося, що незабаром ця бюрократична плутанина розв’яжеться, і не згортаємо свою діяльність, — прокоментував директор компанії «Оптукрпром-ВР» Михайло Мартиненко.
Він пояснив, що останні тендери військового відомства справді були анульовані Антимонопольним комітетом через отримані скарги на хід їхнього проведення. У результаті МО опинилося у складній ситуації: контракти із працюючими постачальниками минули 31 березня, а нові тендери могли б бути проведені не раніше, ніж через два місяці. Хоча військове відомство й одержало схвалення Міністерства економіки на продовження контрактів з нинішніми годувальниками армії до кінця року, але Антимонопольний комітет заблокував цю процедуру.
Компанії, відповідальні за солдатську кухню, сьогодні не йдуть на відкритий конфлікт і запевняють, що солдати української армії будуть ситі. Але годувальники хочуть правової ясності та гарантій своєї роботи.