Другий рік поспіль Міністерство освіти і науки, молоді та спорту цілеспрямовано зводить нанівець значення зовнішнього незалежного оцінювання як механізму прозорого та рівного доступу до вищої освіти. Про це вчора заявили учасники прес-конференції, присвяченої ризикам вступної кампанії—2011.

Зокрема, координатор напряму «Суспільство знань» Уряду змін Лілія Гриневич зазначила, що майбутнім абітурієнтам та їхнім батькам доведеться захищатися від можливих маніпуляцій з рейтинговими списками.

— Умови прийому чітко визначають, що при оприлюдненні рейтингу буде видно тільки сумарний бал, який набрав абітурієнт, тоді як у попередні роки треба було розписати, з чого він складається, — зауважила вона.

А це, на думку експерта, призведе до меншої прозорості під час вступу. Тому Л. Гриневич радить звертати увагу не тільки на свої результати, а й на досягнення сусідів по списку.

— Придивіться до прізвищ, які знаходяться під вами за списком, бо наступного разу вони можуть опинитися вже над вами, — сказала вона.

У свою чергу, директор центру тестових технологій Ігор Лікарчук розповів, що в результаті моніторингу минулорічної вступної кампанії фахівці зіткнулися з небезпечним явищем, яке може загостритися у 2011 році.

— А саме — небажання профільного міністерства притягати до відповідальності керівників вишів, які порушили організацію прийому, — сказав він.

Ігор Лікарчук наголосив, що внаслідок таких дій ректорів наразі в університетах навчаються тисячі студентів, які насправді не мали б там бути. Також він зазначив, що збереження необґрунтовано питомої ваги середнього бала атестата, який перераховується у 200-бальну шкалу, а також практика прийому сертифікатів ЗНО попередніх років ставить випускників у нерівні умови.

— Результати вступної кампанії 2010 року показали, що середній бал атестата різко зріс, причому в «свіжих» випускників. Я вже не кажу про збільшення медалістів у півтора разу та зростання успішності в сільських школах. Це все є, але від цих новацій програли випускники попередніх років, і це все серйозний ризик майбутньої кампанії, — резюмував експерт.