Футбол. Ліга чемпіонів УЄФА. 1/4 фіналу. Перші матчі. 6 квітня.
«Челсі» (Англія) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 0:1. Лондон. «Стемфорд Брідж». Гол: Руні, 23.
«Барселона» (Іспанія) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 5:1. Голи: Іньєста, 2, Дані Алвеш, 34, Піке, 53, Кейта, 60, Гаві, 86 — Ракицький, 59.
«Барселона»: Вальдес, Дані Алвеш, Піке, Бускетс, Адріано (Максвелл, 77), Маскерано, Кейта, Гаві, Іньєста (Афеллай, 90+1), Мессі, Вілья (Педро, 70). Тренер — Госеп Гвардіола.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Іщенко, Ракицький, Рац, Гюбшман (Едуардо, 83), Мхітарян, Коста, Жадсон (Фернандіньо, 70), Вілліан (Тейшейра, 75), Луїс Адріано. Тренер — Мірча Луческу.
Арбітр: Крейг Томсон (Шотландія).
Барселона. «Камп Ноу». 80 000 глядачів. 17 градусів.
Що б там нам не казали, а ми мали нагоду зайвий раз переконатися, що «Барселона» — дуже поважна потуга в футбольному світі. І всі розмови про можливі шанси щодо якогось позитивного результату для «Шахтаря» на полі видатного суперника напередодні першого раунду двобою були щонайменше наївними. Адже «Барса» у підсумку розібралася з гостями як їй заманулося. І, як би прикро нам не було, це, мабуть, справедливий підсумок у першій дії цього протистояння. Хоча було б несправедливо докоряти нашим футболістам у небажанні боротися з усіх сил. Вони просто «зварилися» у каталонському «казані»...
Звичайно, на нашу команду негативно вплинув дуже швидкий пропущений м’яч. Та, либонь, не цей факт виявився вирішальним у протистоянні. Схоже, що господарі діяли на гостей мов удав на кролика. Можна здогадуватися, що десь у підсвідомості футболісти «Шахтаря» не вірили в позитивний результат.
Але давайте будемо відвертими до кінця. Адже проти такої «Барселони» сьогодні ніхто нічого не зміг би зробити. До того ж каталонці навіть і не думали поблажливо ставитися до суперника. Всі вони підійшли до зустрічі гранично мотивованими. Те саме можна було б сказати і про «Шахтар». Але які б лункі та перспективні придбання не робив український клуб, об’єктивно між його складом і каталонським не можна і близько поставити знак рівності.
Тому й сталося так, що свої моменти барселонці справно доводили до пуття, забиваючи м’ячі. А от гості з усіх можливостей вичавили лише одне влучання. І підсумковий рахунок на табло вже зараз дозволяє говорити явно на користь каталонців. Якби за суперника у донеччан був хтось інший, можна було б припустити дивовижний порятунок у повторній зустрічі. Але не з такою «Барсою»...
Нині підопічні Мирчі Луческу набрали пристойний хід і демонструють привабливий комбінаційний футбол, нав’язуючи опонентові свою гру. Зовні це трохи нагадує саму «Барсу». Та заради об’єктивності варто зазначити, що іспанці роблять усе на значно вищому рівні. За головними показниками їм зараз немає рівних у всьому світі.
Клубам уже неодноразово доводилося зустрічатися один з одним. І перевага каталонців, до речі, не така вже й істотна. Найбільш пам’ятний поєдинок — за Суперкубок Європи 2009 року, коли іспанці змогли здобути перемогу лише завдяки м’ячу Родрігеса у додатковий час. Ну а в рамках самої Ліги чемпіонів «гірникам» вдавалося навіть здолати потужного суперника, нехай все це й було лише на груповій стадії...
Нікуди не дітися від другого раунду в Донецьку. Хоч у футболі інколи всупереч логіці трапляються різні ситуації. Але давайте не втрачатимемо глузду. Ну дуже важко уявити собі, що на «Донбас Арені» український клуб візьме реванш з рахунком 4:0 або іншим, котрий його влаштує і дозволить піти далі в турнірі. Але треба грати: заради вірних уболівальників, заради власної гідності.
Момент зустрічі на «Камп Ноу».