Як за кордоном продають чорноземи і формують земельні кадастри, обговорювали на вчорашньому засіданні «круглого столу» в парламенті. Захід організували Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції та Міністерство економічного розвитку та торгівлі України. Своїм досвідом поділилися іноземні експерти.

Едуардо Негрете розповів, що в Перу не існує майже ніяких обмежень на залучення іноземних інвестицій в національний сектор. Однак громадянин іншої країни не може купити земельну ділянку, яку вже виділили під якийсь спеціалізований об’єкт, або яка знаходиться ближче ніж за 15 кілометрів до кордону.
А, приміром, в Чехії, як повідомив Алес Тріска, кадастр нерухомості відкритий і доступний для всіх. 
  ТОЧКА ЗОРУ
Анатолій Максюта: «Такі важливі речі, як зміни земельних відносин, мають бути тісно пов’язані з іншими реформами, в тому числі і з адміністративною».
«Сподіваюся, що і наші фахівці розповідатимуть світу, як успішно Україна провела реформу і як добре це позначилося на економіці та інвестиціях», — зазначив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта.
А представник центру Разумкова Володимир Жмуцький переконаний: наріжним каменем спотикання земельної реформи є створення кадастру. 
Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Володимир Лакомов, президент Української Аграрної конфедерації Леонід Козаченко, представник Американської торгової палати в Україні Ярослав Войтко (зліва направо) під час засідання «круглого столу» з питань перспективи проведення земельної реформи в Україні.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.