Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів отримала численні звернення громадськості та представників телерадіоорганізацій стосовно недоліків та порушень у діяльності Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

На вчорашньому спеціальному засіданні ТСК депутати, зокрема, розглянули звернення колективу Чорноморської ТРК щодо тиску на компанію з боку влади та позбавлення частот, звернення трудового колективу всеукраїнської радіомережі «Мелодія» щодо незаконної, на думку радійників, передачі базових частот радіомережі компанії ДП «Новий обрій» та звернення громадських організацій у сфері мас-медіа стосовно перевірок телерадіокомпаній органами прокуратури та втручання в їхню діяльність. Голова ТСК народний депутат Ірина Геращенко («НУ—НС») повідомила: в листах, які отримала комісія, йдеться, що до перевірок представників органів прокуратури долучаються й представники Нацради (це є незаконним), а робота регулятора стала більш закрита, непрозора, критерії видання ліцензій часто відсутні, проте санкції застосовуються до окремих ЗМІ вибірково. Зокрема, до тих, які здійснюють ретрансляцію телеканалу TVі. Водночас депутат нагадала: ще влітку минулого року від Нацради пролунала публічна обіцянка, що буде проведено чесний конкурс на видачу аналогових ліцензій, було і звернення Нацради до Кабінету Міністрів з проханням дозволити провести такий конкурс. «Але Нацрада досі такого конкурсу не провела, і є питання відносно відбіркового застосування батога і пряника Нацрадою до мовників», — сказала І. Геращенко.
Народний депутат від БЮТ Андрій Сенченко нагадав історію з позбавленням частот Чорноморської ТРК. За його словами, ТРК має дві ліцензії — одну на 16 пунктів мовлення, яка завершується у 2015 році, і другу — на мовлення в сільських районах, яка закінчується 28 травня ц. р. Своєчасно ТРК було подано заявку до Нацради з проханням провести необхідну перевірку. І Нацрада висловила такі зауваження до діяльності компанії: зокрема, на дві години в тиждень більше дитячих передач, аніж у програмній концепції, на годину 20 хвилин більше краєзнавчих передач і менше фільмів. Ці зауваження було виправлено й повідомлено до Нацради. Але під час розгляду питання про продовження ліцензії йшлося про те, що ТРК має декілька попереджень Нацради — у 2000-му, 2007-му і 2010 роках, і на цій підставі було відмовлено у продовженні ліцензії на три сільські райони, чим було розірвано мережу мовлення. Водночас, зауважив А. Сенченко, рішення Нацради про винесення попередження ТРК скасовано рішеннями судів двох інстанцій, а останні зауваження 2010 року виправлено в термін, визначений Нацрадою.
Подив ситуацією, що склалася, висловив і член ТСК, представник Партії регіонів Володимир Ландік. На його думку, збільшення компанією кількості передач для дітей навпаки має заохочуватися. «Нацрада висуває всім ТРК умови обов’язкових дитячих передач, — сказав депутат. — Більше того, раніше за те, що є дитячі передачі в певній кількості, зменшувався ліцензійний збір на відповідний відсоток, причому немаленький. Одна Нацрада заохочувала, інша б’є. Це нелогічно. Треба подивитися документи Нацради».
Однак представники Нацради на засідання ТСК не прийшли. Секретаріату комісії повідомили, що член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Оксана Єлманова, котра була запрошена на засідання комісії, виїхала до Верховної Ради, однак повернулася на півдорозі з певних сімейних обставин. Члени ТСК направили листа до Нацради про неприпустимість ігнорування участі у роботі комісії представників Нацради, а також звернулися до Генпрокуратури та адміністрації Президента стосовно неприпустимості незаконного втручання Нацради в діяльність ЗМІ та застосування вибіркових санкцій. Тимчасова слідча комісія також звернулася до Голови Верховної Ради Володимира Литвина з пропозицією невідкладно включити питання заслуховування звіту про діяльність Національної ради за 2010 рік на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради.