У Києві відкрито виставку Юрія Пацана

Якщо ви переситилися сучасним мистецтвом і скучили за традиційними пейзажами, тоді вам на персональну виставку художника Юрія Пацана, що днями відкрилася у Російському центрі науки та культури в Києві. Нинішня експозиція — друга у цих стінах. Перше знайомство із творчістю цього художника відбулося тут у грудні 2009 року, саме після того, як Юрій Іванович отримав Міжнародну премію імені Островського «Подолання».

А от читачі «Голосу України» довідалися про унікального художника із Чабанів, який після автомобільної аварії опинився в інвалідному візку й уперше взяв у руки пензля, минулого літа. Тоді Юрій Іванович тільки виношував ідею про відкриття галереї в рідному селищі, де виставлялися б картини художників з обмеженими фізичними можливостями. Задум удався, і ось тепер чергова виставка в столиці як ще одне визнання його таланту.

— У двадцятому столітті ми всі переконалися, що існує тільки один вид інвалідності — інвалідність духу, все інше — особиста справа кожного. З того моменту, як Юрко вирішив заощаджувати на взутті, як і я колись, минув якийсь час, і в нього загострилися ті якості, що дуже цінні: почуття честі, обов’язку, відповідальності та людської гідності. Ця виставка — гімн людській гідності, гімн патріота цієї країни, — справедливо зазначив під час відкриття експозиції президент благодійного фонду інвалідів Микола Подрезан.

Хоч як парадоксально це звучить, але в залі Російського центру науки та культури завдяки картинам Юрія Пацана дійсно відчуваєш себе в Україні, переймаєшся особливою гордістю до своєї країни. Вся ця краса є в нас, варто лише подивитись навколо, як це робить Юрій Пацан. Усе, що він колись бачив, усе, що зберігає його пам’ять, художник автоматично переносить на полотно. «І це все зі мною: і перший сніг, і перша зірка...» — гідна назва для виставки.

«Я — оптиміст і вірю: думки матеріалізуються. Тому знаю, що у найближчому майбутньому встану на ноги й при всіх розірву посвідчення інваліда!» — цю обіцянку Юрій Іванович дав нам під час минулої зустрічі. Свого слова художник дотримається.