У Донецьку кількість малюків, яких госпіталізовано з гострою кишковою інфекцією, сягнула 35. Маленькі пацієнти перебувають в інфекційному відділенні міських лікарень №1 та №21. Медики запевняють, що обстеження і лікування потерпілих здійснюється в повному обсязі, в усіх хворих спостерігається позитивна динаміка. Стан дітей — легкого та середнього ступеня тяжкості.
Як повідомлялося, після госпіталізації малюків закрито дитячу молочну кухню лікарні №1, продукцію якої вживали постраждалі. «Відібрані зразки харчових продуктів, зразки води, обстежений персонал, встановлене медичне спостереження за дітьми, які харчувалися на цій молочній кухні. Всього продукцію отримували 488 діток», — розповіла заступник головного санітарного лікаря області Тамара Бєломєря. Результати досліджень стануть відомі через 72 години.
На дверях приміщення молочної кухні зараз висить оголошення: «Зачинено до 10 квітня». Жодної іншої інформації немає. По телефону батькам повідомляють, що після цієї дати повернуть гроші за ненадану продукцію. Донецький правозахисник та батько однорічної Марини Вадим Черкас розповідає, що пляшечки, які він отримав для дитини в неділю, мали підозрілий вигляд: «Молоко було нормальне, а в кефірі сироватка відділилася, він був якийсь заморожений. Дитині дали пару ложок, потім побачили, що не все гаразд, і припинили. Донька відбулася легким розладом шлунка».
Співрозмовник каже, що про інцидент дізнався лише тоді, коли наступного дня прийшов на молочну кухню за новою порцією продукції: «Звернулися до санепідемстанції, щоб розповіли, чому закрита молочна кухня. Там сказали, що їм нічого з цього приводу невідомо. Тоді зателефонували до нашого дитячого лікаря. Вона застерегла: «Мовляв, у жодному разі не вживайте продуктів із молочної кухні, викиньте, бо я зараз усіх пацієнтів обдзвонюю». Але ж це повинні були зробити кухня і СЕС іще вранці! Термін зберігання продукції — 24 години, і батьки розподіляють, що дитина з’їсть увечері, а що — наступного дня. Якби вранці, коли перші діти вже були в стаціонарах, усім повідомили, можна було би десятки малюків уберегти».
Молочна кухня в центрі Донецька відкрилася три місяці тому після капітального ремонту. За гроші, виділені обласною та міською радами, оновили приміщення та придбали нове імпортне обладнання, яке начебто виключало безпосередній контакт працівників із продукцією. Чому сталося отруєння, невідомо. Перевіряють також господарство, яке постачало кухні молоко, — ТОВ «Тепличний» у Донецьку. «Попередні результати досліджень будуть готові в п’ятницю, остаточні — через десять днів, — повідомив начальник міського управління охорони здоров’я Геннадій Нефьодов. — Тоді ми зможемо говорити, чи пов’язане це з харчуванням із молочної кухні, чи це збіг обставин. Тому що, крім харчування із молочної кухні, всі діти отримували догодовування від батьків — соки та інші продукти».
Прокуратура розпочала перевірку за фактом масового отруєння малюків. Питання перебуває на особистому контролі прокурора області Володимира Гальцова. Після отримання результатів аналізів вирішуватиметься питання про порушення кримінальної справи та притягнення винних до відповідальності.