Лідери за всіма показниками

Футбол. Ліга Європи. Груповий раунд. Другий тур.      2 жовтня.

Група J. «Ольборг» (Данія) — «Ріу Аве» (Португалія). 1:0.

«Динамо» (Україна, Київ) — «Стяуа» (Румунія, Бухарест). 3:1. Голи: Ярмоленко, 41, Кравець, 66, Русеску, 89, Теодорчик, 90+2.

«Динамо»: Рибка, Віда, Сілва, Драгович, Бурда, Сидорчук (Буяльський, 76), Рибалка, Ярмоленко, Беланда, Ленс (Калитвинцев, 83), Кравець (Теодорчик, 90+1). Тренер — Сергій Ребров.

«Стяуа»: Арлаускас, Папп, Варела, Шукала, Латовлевич, Препелиця, Синмартян, Кіпчу, Янку (Станку, 57, Русеску, 82), Танаса, Кешеру. Тренер — Константін Гилке.

Рефері — Роберт Шергенгофер (Австрія).

Київ. НСК «Олімпійський». 28 280 глядачів. 7 градусів.

Динамівці і результату домоглися переконливого, і більшість часу демонстрували гру досить пристойної якості. Одне слово, кияни — лідери групи за всіма показниками.

— Ми програли зустріч із самого початку тому, що «Динамо» добре розташувалося на полі, — сказав після матчу Константін Гилке. — Його оборонці та хавбеки обирали правильні позиції.  А ще — динамівці дуже швидко переходили від оборони до атаки. Ми не змогли цьому протистояти. Нам також завдали багато клопотів швидкі контратаки суперника та його стрімкі просування флангами до наших воріт.

Ми знали, що кияни дуже небезпечні при стандартах — штрафних і кутових. Однак, на превеликий жаль, мої підопічні не змогли цьому протистояти. Але я не вважаю, що ми заслуговували на поразку з такою великою різницею. За рахунку 2:1 був момент, коли ми провели кілька досить вдалих атак...

Сергій Ребров був у доброму настрої.

— Важка гра. «Стяуа» — дуже гарна команд за добором виконавців, — сказав наставник «Динамо». — Я радий, що ми витримали іспит. Спасибі хлопцям за те, що віддали всі сили на полі.

— Сьогодні в якийсь момент участь у поєдинку брали одразу сім вихованців клубу. То, може, легіонерам тепер буде складніше потрапляти до складу?

— Я не ділю гравців на іноземців та українців. Грають ті, хто сильніший на тренуваннях, діє агресивно.

— Прокоментуйте, будь ласка, гол після розіграшу штрафного.

— Ми награвали цю комбінацію, щоправда, передача йшла низом. Добре, Беланда побачив, що такий варіант не пройде. Тому і зробив навіс, а Ярмоленко пробив ефектно в один дотик. Вийшов дуже гарний гол.

— В який момент вирішили на лівий фланг оборони поставити Бурду?

— Думали досить довго. Микита — молодий хлопець, але має гарні задатки. Він дуже агресивний оборонець, виграє єдиноборства. Думаю, йому немає особливої різниці, де діяти — праворуч чи ліворуч. Сьогодні він це довів. У нього були певні проблеми з атакою, бо він правоногий виконавець. Але за рахунок Ленса ми заповнили цю прогалину. Думаю, Бурда зробив те, що від нього вимагали.

— Незважаючи на переконливий рахунок, були моменти, коли гості швидко бігли в контратаки: три в чотири, чотири в чотири. Перед матчем із «Шахтарем», який теж добре грає на контратаках, ви бачите в цьому проблему?

— І «Шахтар», і «Стяуа», і ми досить добре діємо на контратаках. Усі команди високого рівня добре грають на контратаках і мають у своєму розпорядженні футболістів, які можуть при перехопленні м’яча великою групою вибігти в атаку. Тому ретельно готуватимемося до матчу з «гірниками».

Дишленкович — не чарівник

Група L. «Трабзонспор» (Туреччина) — «Легія» (Польща, Варшава). 0:1. 

«Локерен» (Бельгія) — «Металіст» (Україна, Харків). 1:0. Гол: де Паув, 74.

«Локерен»: Баррі, Галіціос, Шольц, Марич, Одої, Овермейре, Персоонс, де Паув, Ванакен (Нолок, 87), Абдурахмі (Ремакл, 79), Лейє (Дессерс, 71). Тренер — Петер Мас.

«Металіст»: Дишленкович, Вільягра, Юссуф, Гуйє, Пшеничних (Березовчук, 85), Едмар, Краснопьоров, Кобін (Радченко, 60), Гав’єр, Болбат (Кулаков, 69), Гоменюк. Тренер — Ігор Рахаєв.

Рефері — Штефан Штудер (Швейцарія).

Локерен. Стадіон «Дакнам». 6 800 глядачів. 17 градусів.

До гострих моментів біля воріт «Локерена» в першому таймі справа не дійшла. Можна пригадати хіба що удар головою Гоменюка, але  значно вище воріт. Ініціативою володіли господарі.

А «Металіст» після численних помилок захисту щоразу рятував Дишленкович. Але і він не зміг нічого вдіяти після флангової атаки господарів на 74-й хвилині. Пропустивши гол, харків’яни гострими діями, на жаль, не відповіли...

Можна лише згадувати часи, коли «Металіст» не знімав капелюха перед жодним суперником у груповому турнірі Ліги Європи. Демонструючи потужну гру, впевнено виходив до плей-оф. Тепер, на жаль, настав, так би мовити, льодовиковий період невдач. І до нього нам доводиться звикати. Харків’яни мають чимало проблем, які заважають пристойно грати не лише в єврокубку, а й у національному чемпіонаті.

Перше очко «Дніпра»

Група F. «Інтер» (Італія, Мілан) — «Карабах» (Азербайджан, Агдам). 2:0.

«Сент-Етьєн» (Франція) — «Дніпро» (Україна, Дніпропетровськ). 0:0. На 27-й хвилині Калинич не реалізував пенальті (воротар).

«Сент-Етьєн»: Рюффьє, Салл, Клерк, Клеман, Коад, Лемуан, Перрен, Табану, Градель, ван Вольфсвинкель, Монне-Паке. Тренер — Крістоф Гальтьє.

«Дніпро»: Бойко, Мазух, Стрінич, Дуглас, Федецький, Кравченко, Канкава (Шахов, 80), Бруну Гама, Політило, Калинич (Коноплянка, 57), Зозуля. Тренер — Мирон Маркевич.

Рефері — Александру Тудор (Румунія).

Сент-Етьєн. Стадіон «Жоффруа Гішар». 28 207 глядачів. 14 градусів.

У цьому гострому і напруженому поєдинку український клуб формально був ближче до перемоги, ніж опонент. Але Нікола Калинич, на жаль, не реалізував пенальті. Хоча варто сказати, що «Дніпро» більше дбав про оборону, діяв на утримання результату. І велика заслуга в тому, що наша команда не пропустила, її воротаря. Денис Бойко знову продемонстрував високий клас.

Тепер Мирону Маркевичу та його підопічним треба добре попрацювати, щоб поліпшити своє турнірне становище за рахунок успішної гри проти «Карабаху» — вдома і в гостях.

Фото ФК «Динамо» і uefa.com.

Денис Бойко — у збірній другого туру Ліги Європи.

Динамівцям є чому радіти.