Такий прогноз підсумків виборів до місцевих рад зробив першого листопада 2010-го мій давній знайомий. Його думка для мене була особливо цінна: він спостерігав весь процес «зсередини» — балотувався по одному з мажоритарних округів до Севастопольської міськради.

Прогнозований результат

Через кілька днів вердикт виборчкомів повністю підтвердив правоту передбачення. Несподіваним результатом для багатьох стала тільки перемога по одному з мажоритарних округів двадцятип’ятирічного Михайла Бріцина, у недавньому минулому — активного прихильника ідей визнаного місяць тому прокуратурою Москви екстремістським РПНІ, організатора «Русских маршей» і багатьох епатажних акцій у Севастополі. Молодому політикові головування в громадсько-політичному русі «Русская оборона Севастополя» і редагування суспільно-політичної газети «Русское слово Севастополя», так само, як і вік, не зашкодили балотуватися від Партії пенсіонерів України — напевно, саме той виняток, який покликаний підтверджувати правила. А все інше — як і очікували...

Щоправда, на одному з міських сайтів по гарячому сліду волевиявлення з’явився коментар підсумків жовтневих виборів із більш ніж красномовним заголовком «Місцеві вибори: незадоволені всі». Автор мав на увазі невдоволення досягнутими результатами учасників електорального забігу. Хоча, щиро кажучи, кожен із незадоволених трішки лукавив: одержали, за великим рахунком, саме те, на що розраховували. Зі сподіваннями, звичайно, не в усіх вийшло.

Декларований севастопольськими регіоналами результат у практично три чверті депутатських місць у міськраді на практиці виявився шістдесятивідсотковим (у райрадах представники ПР взяли сімдесят відсотків). Життя показало, що можливі варіанти: про свій перехід у лави фракції «Регіон — Севастополь» заявив «пенсіонер» М. Бріцин, депутат Сергій Непран залишив посаду заступника голови фракції «Сильна Україна» і влився рядовим у фракцію регіоналів...

У підсумку на сьогоднішній день «Регіон — Севастополь» офіційно нараховує 48 депутатських «багнетів» із 76 можливих.

Але ця цифра аж ніяк не остаточна. І не тільки в тому сенсі, що в найближчому майбутньому не виключено подальше «приростання» чисельності «Регіону — Севастополь». Одразу після жовтневих виборів депутати фракцій «Сильної України» і Народної партії підписали коаліційну угоду з фракцією ПР, що під час голосування автоматично (відповідно до умов підписаної коаліційної угоди) додає ще шість голосів.

З об’єднанням опозиціонерів не складається

Представники «Русского блока», «Комуністів Севастополя» і Прогресивної соціалістичної партії України, які не ввійшли до коаліції, загальною кількістю у два десятки депутатів стали опозицією. Формально статус не оформляли. Напевно, через те, що цей крок потребував об’єднання зусиль. З об’єднанням опозиціонерів у Севастополі, як і в загальнодержавному масштабі, якось не складається. Практика копіювання досвіду «старших товаришів» останнім часом стала характерна для регіону.

Млявість міськрадівської і неформальної опозиції змушує широкі народні маси самим об’єднуватися в захисті своїх інтересів. На мітингах і пікетах, що приурочуються, як правило, до чергової сесії міськради, дедалі рідше майорять прапори політсил. Так само, як і політичні гасла. Вимоги дедалі більше конкретизуються. Зміни в настроях севастопольців, схоже, намагається не помічати не тільки опозиція. Влада офіційно рапортує про успіхи. Урядовий уповноважений з питань співробітництва з Російською Федерацією, державами-учасниками СНД, Євразійської економічної співдружності та іншими регіональними об’єднаннями Валерій Мунтіян, який відвідав нещодавно Севастополь, заявив про те, що Кабмін задоволений роботою Севастопольської МДА: у місті забезпечено політичну, макроекономічну стабільність, високі показники зростання виробництва — 14,8% (загалом по країні — 9,2%), а також зростання ВВП — 104,2%.

У народі наростає невдоволення владою

Василь Пархоменко, керівник депутатської фракції «Комуністи Севастополя», перший секретар Севастопольського міськкому КПУ, в інтерв’ю кореспондентові «Голосу України» дав протилежну оцінку підсумкам роботи нової влади:

— У мене особисто суцільне розчарування. Мої особисті очікування, як і, мені здається, очікування більшості севастопольців, що з приходом до влади регіоналів зміниться соціальна та економічна ситуація, зовсім не виправдалися. Із приходом у крісло голови СМДА колишнього керівника міськради Валерія Саратова політика підвищення тарифів на послуги ЖКГ, яка активно проводилася попереднім керівником Сергієм Куніциним, триває — тарифи з подачі міськдержадміністрації міськрада підняла. Бюджет міста жодної копійки від підписаних у Харкові угод стосовно Чорноморського флоту не одержав. Нинішня влада під будь-яким приводом скорочує можливість опозиції звертатися до людей прямо через ЗМІ: у телевізійних трансляціях сесій міськради на «Народному каналі» (телерадіокомпанія міськради. — Ред.) дають тільки офіційні доповіді представників міськдержадміністрації, виступи опозиційних депутатів вирізують. Із тих дзвінків, які ми приймаємо в міськкомі, стає ясно, що севастопольці не поінформовані навіть про ті питання, які вже розглянули депутати на сесіях і ухвалили по них рішення.

Зростання цін на бензин, горезвісна гречка, яка у Севастополі коштує двадцять п’ять гривень за кілограм при тому, що в сусідніх регіонах за неї просять сімнадцять—вісімнадцять — важелі впливу на цінову політику в місцевої влади обмежені, але цілком достатні для того, щоб уникнути спекулятивної складової в ціноутворенні.

«Я можу чітко сказати, що в народі наростає невдоволення владою, у тому числі й севастопольською. Ліміт народної довіри до нинішньої влади тане стрімко», — підсумував свої роздуми В. Пархоменко.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Севастополь.