У рамках офіційного візиту до Республіки Сербія Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провів низку зустрічей. Прем’єр-міністр, Міністр фінансів Республіки Сербія Мірко Цветкович високо оцінив рівень двосторонніх відносин і висловив упевненість у тому, що нинішній офіційний візит парламентської делегації України сприятиме активізації українсько-сербських взаємин. «Ми задоволені відновленням роботи міжурядової українсько-сербської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва», — сказав він.

За словами Голови Верховної Ради, в Україні вважають за необхідне перевести українсько-сербські відносини в нову якість. «До цього нас спонукає минуле, сьогодення, а головне — майбутнє», — сказав він. В. Литвин нагадав, що в липні 2010 року український та сербський парламенти підписали угоду про співробітництво і відповідно до неї «нарощують зв’язки на рівні груп дружби, комітетів, фракцій і керівництва законодавчих органів».

Прем’єр-міністр висловив вдячність В. Литвину за зважену та тверду позицію України в питанні Косова. Позитивним кроком у розв’язанні цієї проблеми він назвав схвалення Генеральною асамблеєю ООН у вересні 2010 року проекту резолюції про винесення Міжнародним судом висновку щодо відповідності нормам міжнародного права одностороннього проголошення незалежності Косова. Співавторами документа виступили Сербія та всі країни—члени ЄС, резолюцію також підтримала Україна.

В. Литвин погодився з М. Цветковичем у тому, що всі проблеми потрібно розв’язувати шляхом діалогу, та підкреслив, що позиція України щодо Косова співвідноситься зі стандартами міжнародного права.

Повертаючись до питання двосторонньої співпраці, В. Литвин зазначив, що Україна зацікавлена у поглибленні співробітництва з Сербією в енергетичній сфері, в галузі модернізації підземних газових сховищ та розбудови транспортних коридорів, а також у гуманітарній сфері. Він нагадав, що на доопрацюванні перебувають 25 документів, підписання яких сприятиме вдосконаленню нормативно-правової бази двостороннього співробітництва.

Також відбулася зустріч Голови Верховної Ради з Президентом Республіки Сербія Борисом Тадичем, під час якої було обговорено стан та перспективи двосторонніх відносин.

Виступаючи перед студентами і викладачами Белградського університету, В. Литвин зазначив, що університети — це стратегічний ресурс кожної держави, і висловив таку думку: «Університети повинні вийти за рамки усталених норм і традицій і дати відповіді на ті запитання, на які не можуть відповісти політики».

Керівник парламенту наголосив, що Україна і Сербія мають спільну цікаву історію, яка повинна стати предметом спільних наукових зусиль істориків двох країн. І запропонував започаткувати українсько-сербський гуманітарний форум для дослідження тих проблем, які становлять основу життя країн.

«Університети повинні вийти за рамки національних кордонів, стати інтернаціональними, активно взаємозбагачуватися, через обміни студентами, науковцями, викладачами та творчими здобутками. Без цього вони не матимуть перспективи», — вважає В. Литвин.

Він висловив сподівання, що відносини між класичними університетами України і Сербії — Київським Національним університетом імені Т. Шевченка і Белградським університетом — будуть відновлені і піднесені на новий рівень.

А відповідаючи на запитання журналістів щодо Щорічного послання Президента про внутрішнє і зовнішнє становище України, В. Литвин висловив переконання, що послання засвідчить налаштованість влади на незворотність реформування усіх сфер життя країни і започаткує широкий діалог у суспільстві. «Від послання суспільство отримає потужний сигнал, імпульс, що Україна твердо стала на шлях реформувань усіх сфер життя», — зазначив він.

Щорічне послання, вважає В. Литвин, сприятиме налагодженню у суспільстві широкого діалогу щодо необхідності здійснення реформ. «Люди повинні бачити етапи здійснення тих чи інших новацій, зрозуміти неминучість цих кроків, побачити, що отримає кожна людина, щоб країна йшла цивілізованим шляхом», — сказав він. Керівник парламенту також звернув увагу на необхідність враховувати ситуацію в світі й «працювати на випередження, бо права на помилки у нас немає». При цьому керівник парламенту наголосив, що всі перетворення мають здійснюватися на демократичній основі.

Голова Верховної Ради повідомив, що сьогодні в Україні є відповідні ініціативи щодо внесення змін до Конституції, здійснення конституційної реформи. Але «сьогодні педалювати цю тему не так важливо», переконаний керівник парламенту. За його словами, нині є важливіші питання, зокрема, в економічній сфері, які потребують вирішення. «У разі педалювання політичних питань у тінь відійдуть економічні проблеми», — застеріг В. Литвин. — Повинна бути спокійна робота, зваженим широким фронтом, без кампаній».

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Борис Тадич.