Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора провів зустріч з доповідачем комітету ПАРЄ з питань дотримання обов’язків та зобов’язань державами—учасницями Ради Європи (Моніторинговий комітет) пані Маріеттою де Пурбе-Лундін (на знімку), повідомляє прес-служба парламенту.

В. Литвин високо оцінив значення зустрічей з керівництвом моніторингової групи, співпрацю з Венеціанською комісією та висловив сподівання на подальші контакти, спрямовані на розбудову демократії в Україні.
Пані М. де Пурбе-Лундін позитивно оцінила те, що керівник українського парламенту спрямовує до Венеціанської комісії законопроекти, які потребують її експертної оцінки та аналізу. Вона, зокрема, нагадала про певні критичні зауваження комісії до деяких з норм законопроекту про мови в Україні. В. Литвин наголосив, що підстав для занепокоєння немає, оскільки найближчим часом розгляд згаданого документа у Верховній Раді не планується, а його авторам буде рекомендовано серйозно подивитися на рекомендації, висловлені до законопроекту. За його словами, окрім згаданого, в українському парламенті зареєстровано ще декілька законопроектів з мовної тематики. При цьому В. Литвин висловив думку про доцільність розгляду законопроекту про мови в Україні в пакеті із законопроектом про національні меншини. «Переконаний, що це дасть можливість знайти компроміс», — зауважив він. — Мовне питання виходить за межі суто гуманітарної сфери і має велике політичне навантаження, тому маємо діяти «хірургічно точно».
Відповідаючи на запитання пані М. де Пурбе-Лундін щодо напрацювань зі створення Виборчого кодексу, 
В. Литвин висловив думку, що спочатку треба вирішити питання із прийняттям закону про вибори народних депутатів України. «Головне тут — знайти компроміс щодо виборчої системи, і цей компроміс має збігатися з настроями суспільства, яке хоче оцінювати персональну роботу депутатів, а пропорційна система не дає це робити», — зазначив він. В. Литвин висловив сподівання, що після висновків Венеціанської комісії Верховна Рада розгляне закон про формування парламенту, а вже наступним кроком буде робота над Виборчим кодексом.
В. Литвин також висловив упевненість у тому, що Україна виконає зобов’язання, взяті перед Радою Європи: «Ми обов’язково виконаємо всі зобов’язання, але за однієї умови — якщо рекомендації не будуть розширюватися». При цьому він нагадав, що окремі позиції потребують внесення змін до Конституції.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.