Релігійні організації допомогають армії та переселенцям
 
Під час війни всі, хто досі вірував і не вірував, звертаються до Бога із проханнями допомогти та вберегти. І церква не стоїть осторонь тривожних подій в Україні. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов на зустрічі із членами Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій висловив вдячність представникам різних конфесій за щоденні молитви та величезну роботу зі зміцнення духовного, морального, патріотичного фундаменту нашої країни і за допомогу постраждалим внаслідок військового конфлікту та анексії Криму.
Глава парламенту відзначив, що, на превеликий жаль, незважаючи на мирні ініціативи Президента України та домовленості, не припиняються агресія Російської Федерації і військові дії проти нашої держави. Понад тисячу разів було порушено рішення про припинення вогню, продовжують гинути наші військові та цивільні громадяни, є багато випадків, коли терористичні угруповання знищують церкви, вбивають священнослужителів.
«Весь цивілізований світ сьогодні підтримує Україну, але дуже важливо, що в цих важких випробуваннях Україну підтримує Господь, і дуже багато зроблено вашими церквами і релігійними організаціями, які щодня звертають свої молитви до нашого великого Бога», — наголосив О. Турчинов.
Учасники зустрічі вшанували пам’ять загиблих героїв, мирних громадян і церковнослужителів хвилиною мовчання.
— У такі важкі для країни часи, коли проходить війна, немає жодного атеїста, — сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. — Усі разом із Богом, усі уповають на Бога і всі просять допомоги в нього». Глава уряду подякував керівникам церков та всім священно-служителям за велику духовну справу, за соціальну допомогу людям і розповів про ті кроки, які, в свою чергу, зроблено урядом після попередніх зустрічей із членами Ради церков. Розпочато створення капеланських служб у всіх збройних формуваннях, підпорядкованих Збройним Силам, Національній гвардії, МВС, СБУ та іншим силовим структурам. Прем’єр-міністр закликав керівників церков долучитися до допомоги вимушеним переселенцям пережити зиму.
Релігійні діячі у своїх виступах наголошували на тому, що війна, хоч як парадоксально, викликала і позитивні явища — люди стають добріші, милосердніші, чутливіші до чужої біді, і це їх об’єднує. Церква активно долучилася до гуманітарної допомоги українській армії, мешканцям регіонів у зоні АТО та переселенцям.
«Такого ентузіазму людей з надання гуманітарної допомоги ми ще не бачили, коли люди, відриваючи від себе, передають продукти, медикаменти, одяг, теплі речі для військових, — зауважив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет. —  Це об’єднує країну». Філарет також наголосив на потребі співпраці між Верховною Радою, Президентом, урядом і релігійними організаціями.
Про те, що наша держава сьогодні як ніколи потребує консолідації, говорив і представник УПЦ Московського патріархату — єпископ Климент. Він розповів про започатковану церквою місію зі збору гуманітарної допомоги постраждалим у зоні АТО «Милосердя без кордонів». 
Цитата
Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ:
— Наступний парламент стане тим потужним фундаментом державності та захисту інтересів України, який прийматиме рішення, що забезпечують наш рух до Європи, рух вперед шляхом, який благословляє Господь.
Проте багато промовців казали про те, що нині — не час для міжконфесійних чвар. Зокрема, предстоятель Української автокефальної церкви Мефодій назвав захоплення церков «відвертою провокацією». Бо, за його словами, ображаючи церкву, породжуємо озлоблення, і немає нічого небезпечнішого, як релігійний конфлікт.
Політики мають брати приклад з людей, які сьогодні демонструють можливість об’єднатися, наголосив головний рабин України Яків Дов Блайх. На його погляд, сьогодні найбільші проблеми в суспільстві — внутрішні міжусобиці та гуманітарна криза, яка може спіткати тих, хто залишився у зоні конфлікту та хто вимушено покинув свої домівки у зоні бойових дій. Рабин розповів про започаткування проекту з допомоги облаштування опалення у таборах, де нині мешкають вимушені переселенці.
Дослівно
Архієпископ римокатолицької церкви Петро МАЛЬЧУК:
— Війна породила у нас дух патріотизму, гідності. Не йдеться про те, що ми хилимося в той чи інший бік, до Європи чи в інший. Ми хочемо бути гідними, мати власну державу.
Представники римо-католицької церкви та протестантських церков пропонували урядові спростити порядок надходження гуманітарної допомоги з-за кордону, щоб через процедуру розмитнення вона не залежувалася на складах, а також створити громадський контроль за розподілом та передачею такої допомоги. 
Голова Верховної Ради Олександр Турчинов звернувся до Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій із пропозицією визначити напередодні парламентських виборів дату проведення спільної молитви «за нашу державу, за нашу країну, наш народ, за те, щоб ми в єдності і вірі подолали всі труднощі, які стоять перед нами». 
 
Спілкування перед початком зустрічі.
Головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх, Предстоятель УПЦ КП, Патріарх Київський і Всієї Руси-України Філарет, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський, патріарший намісник Єпіфаній.
 
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов.
 
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.