У критичній кореспонденції «Владо, та застосуй же нарешті владу!» («Голос України» за 19. 12. 10) ішлося про те, що Київрада, разом з КМДА, всупереч природоохоронному законодавству, цинічно й нахабно продовжує перетворювати нашу зелену столицю на лісоповал.

Вандали в законі

Адже саме завдяки їхній «діяльності» ще понад 100 дерев і кущів, цього разу на перетині вулиць Червоноткацької і Червоногвардійської поблизу станції метро «Чернігівська», 12 січня перетворено на купи дров. Це начебто цілком законно здійснило ТОВ «Комфорт Маркет Люкс», яке на місці скверу площею 5 га має намір спорудити торговельно-розважальний центр. У кореспонденції також відзначалося, що в такий спосіб столична влада реалізовує своє рішення про надання під забудову земельної ділянки 14,7 га вздовж лінії підземки від станції «Лівобережна» до станції «Чернігівська». Спочатку на 1,15 га було знищено вікові дерева поблизу станції «Дарниця», про що повідомляли мало не всі столичні ЗМІ. Тепер забудовники спустошили ще 5 га цієї зеленої зони, порушивши, крім низки інших природоохоронних законів, і мораторій на видалення зелених насаджень у столиці, ухвалений 2 грудня минулого року.

Правоохоронні органи на звернення громадян і ЗМІ повідомили, що вандалізм скоєно цілком законно: «лісоруби» мали дозвіл міської влади та рішення господарського суду. У зв’язку з чим «Голос України» звертався до відповідних владних і правоохоронних інституцій з вимогою з’ясувати, на підставі чого Київрада, КМДА та суди виявляють необмежену «лояльність» до таких забудовників? 

Без роду і племені

У такому разі на сполох мають бити передовсім природоохоронні та екологічні організації. Але складається враження, що влада діє з їхньої мовчазної згоди. Підставу для цього дає, приміром, відповідь на критичний виступ газети начальника головного управління екології та охорони природних ресурсів КМДА Василя Ягодки. Читаючи підписану ним відповідь, хочеться ридати від замилування стилем чиновника. Пан Ягодка старанно перелічує усі рішення і розпорядження КМДА, Київради, і те, з якими високими інстанціями вони погоджені, та вказує сплачену забудовником відновну вартість знищеного — 9,5 млн. грн. Це, мабуть, має втішити мешканців, які невдовзі відпочиватимуть не в сквері, а в ТРЦ...

Не навантажуватиму читачів дослівним викладом цього документа, оскільки він констатує те, про що, власне, повідомляла наша газета: забудовник має дозвіл на «видалення» дерев. Після того, як у квітні 2007 року він був визнаний переможцем конкурсу із залучення інвесторів для будівництва ТРЦ саме на цій ділянці. От тільки в газеті йшлося про інше: як можна одержати дозвіл на те, що робити взагалі було заборонено? Пан Ягодка пояснює цей феномен дуже безпосередньо: «Рішенням Київради від 08.10.09 ...внесено зміни до Генерального плану Києва і земельну ділянку (надану в оренду ТОВ «Комфорт Маркет Люкс». — Авт.) за функціональним призначенням віднесено до територій громадських будівель і споруд та виключено з переліку озеленених територій загального користування».

А далі так само просто: проти знесення дерев не заперечив ніхто: ані Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Києві як територіальний орган Міністерства охорони довкілля, ані «Київзеленбуд», ані Головне управління екології та охорони природних ресурсів! Як сказав колись класик російської красної словесності: «Ай да Пушкин, ай да сукин сын!», а по-нашому — «ай да» манкурти, безрідні сучі діти — київські можновладці та чиновники! У тому числі, екологи, захисники природи та усього іншого довкілля. 

Прокурори поки що шукають склад злочину

Редакція одержала також відповідь на критичну кореспонденцію «Владо, та застосуй же нарешті владу!» від заступника прокурора Деснянського району Д. Шестакова, який повідомив, що «у провадженні слідчого відділу прокуратури знаходиться кримінальна справа, порушена за фактом знищення зелених насаджень службовими особами ТОВ «Комфорт Маркет Люкс» у парку ДШК Деснянського району, та проводяться слідчі дії». Можна було б сподіватися на правосуддя, коли б не одне «але». Щось дуже схоже вже було: уважні читачі пам’ятають, що таку само відповідь на матеріал про знищення ділянки лісу поблизу станції метро «Дарниця» давала прокуратура Дніпровського району. А згодом від неї надійшло повідомлення, що кримінальну справу проти «лісорубів» — проектної компанії «Ярус» — закрито, «оскільки ділянка — приватна власність». Прокурори у цих діях не знайшли... складу злочину...

Редакція звертається до народних депутатів з проханням ще раз повернутися до природоохоронного законодавства, яке насправді не захищає довкілля, до Генеральної прокуратури України, прокуратури Києва, київського міського голови, державних, громадських екологічних і природоохоронних організацій стати на захист зеленого Києва. Чекаємо від них конкретних відповідей.