Як діятиме українська влада в разі зриву терористами і російськими окупантами мирного плану, якою має бути люстрація для наших чиновників, чи вдасться урядовцям розпочати реформи, які потрібні для розвитку країни, розповів Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов в інтерв’ю інформаційному агентству «ЛігаБізнесІнформ».

Українські закони повинні діяти на всій території Донбасу

Відповідаючи на запитання, чи залишаться за Україною Маріуполь, Донецький аеропорт, Щастя та Дебальцеве, Олександр Турчинов заявив: «Безумовно. Я вважаю, що розмінних карт бути не може. Та територія, яку ми контролюємо, не може бути передана військам Росії під жодним виглядом. Там живуть громадяни України, їх захист — наш прямий обов’язок».

До того ж він наголосив, що вся територія, яка нині тимчасово перебуває під контролем терористів і російських окупантів, «з часом повинна бути повністю очищена від них». «Ми повинні говорити не про розширення цієї зони, а про її обнулення. Ось наша задача», — додав керівник парламенту.

Олександр Турчинов підкреслив, що час, коли не ведеться повномасштабна війна, необхідно використовувати для зміцнення оборони країни, відновлення і нарощування нашого військового потенціалу. «Тільки так ми не дозволимо, щоб нам диктували, якою буде спецзона», — сказав він.

Хочеш миру — готуйся...

У разі зриву мирного плану закони про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу та про амністію повинні бути скасовані, заявив Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов.

«Я не вірю ні Путіну, ні Росії. Я переконаний, що вони намагатимуться знищити незалежну Україну, котра обрала європейський шлях розвитку, і для цього шукають зручний момент, коли ми не будемо готові до відбиття агресії. Саме так вони вчинили, захопивши Крим, — наголосив він. — Тому ми маємо бути готові в будь-який момент до повномасштабної російської агресії. Хочеш миру — готуйся до війни. Іншого рецепту ще ніхто не придумав. Що краще підготуємося — то більше шансів для звільнення окупованих Росією територій».

На думку керівника парламенту, продовження бойових дій з боку Росії може перекреслити всі раніше досягнуті угоди. «Якщо вогонь з боку російсько-терористичного угруповання не буде припинено найближчими днями, прийняті закони втратять будь-який сенс», — сказав він.

Олександр Турчинов нагадав, що амністія передбачалася для тих, «у кого на руках немає крові і хто добровільно складе зброю, а також звільнить захоплені будівлі і держ-установи». «Але я не знаю жодного факту, щоб хтось склав зброю. Не знаю фактів, щоб було звільнено адміністративні будівлі. Постає запитання: «Кого амністувати?», — зауважив він.

«Умови, заявлені в мирних ініціативах Президента, не виконуються. Якщо найближчими днями ситуація не зміниться і бойові дії з боку агресора не припиняться — це означатиме, що Росія зірвала всі досягнуті домовленості й анонсовані ініціативи. У разі зриву мирного плану прийняті президентські закони повинні бути скасовані», — підсумував Олександр Турчинов.

Такого періоду випробувань ще не було

Усі пропозиції, які вніс уряд Арсенія Яценюка, дадуть змогу реформувати країну і домогтися в найближчі роки членства в Європейському Союзі. Таке переконання висловив Голова Верховної Ради України.

Олександр Турчинов підкреслив, що «не було іншого такого періоду в нашій країні, коли уряду випадало більше випробувань, ніж нині», нагадавши, що в період формування влади після Майдана «була величезна відповідальність і повна відсутність механізму її реалізації». «Розвалені фінанси, знищена виконавча вертикаль, люди з палицями бігають за міліціонерами, які бояться у формі з’являтися на вулицях міст. Країна повністю не захищена, деформована і зруйнована система управління, — сказав він. — І водночас ми зіткнулися з агресією Росії і відсутністю ресурсів для оборони».

«Арсенію Яценюку вдалося в цих умовах утримати ситуацію, відновити управління країною і не допустити найстрашнішого сценарію, — зазначив керівник парламенту. — Водночас не можна говорити, що в нас усе чудово і все вдалося. Домінувала і домінує тема відволікання величезних ресурсів для захисту держави від агресора. Але крок за кроком уряд іде до запуску реформ, які так необхідні країні».

До того ж Голова Верховної Ради підкреслив, що на сьогодні практично вдвічі скорочується державний апарат, розпочато масштабне реформування податкової системи, вдвічі зменшується кількість контролюючих органів та їх чисельність, планується ухвалити пакет антикорупційних урядових законів.

«Процес іде. Але країна живе в найскладніших умовах. Крім того, низку ініціатив неможливо прийняти без законодавчої підтримки в парламенті, якої після розвалу більшості немає, — сказав Олександр Турчинов. — Я вважаю, що всі ті пропозиції, які вніс уряд Яценюка, дадуть нам змогу реформувати країну і домогтися в найближчі роки членства в Європейському Союзі».

Кожен громадянин має нести відповідальність за очищення влади

Відповідаючи на запитання, чи не вбачає керівник парламенту загрози в тому, що причетні до режиму Януковича досі не покарані, і чи не призведе це до того, що каденція наступного парламенту буде коротка, Олександр Турчинов зазначив: «Це якраз питання кожному, хто вкидатиме бюлетень на виборчій дільниці».

«Люстрація, про яку ми говорили, повинна виконуватися не тільки тими, хто прописаний у законі, а й кожним громадянином зокрема. І кожен із нас повинен нести відповідальність за очищення влади. У законі про люстрацію не прописана люстрація тих, хто отримує мандат на виборах. Адже обмеження права брати участь у виборах — це порушення цивільних прав, що суперечить Конституції».

Олександр Турчинов зауважив, що часто вчинки деяких депутатів, які, наприклад, голосували за антинародні закони, поділяючи політичну відповідальність з колишнім режимом, не потрапляють під дію Кримінального кодексу. «У цьому разі вихід один: за це люструвати його повинні на виборах самі виборці. Саме вони мають вирішити, прийнятно для них це чи ні. Чи нормально, що твої інтереси представлятиме, наприклад, зрадник, перебіжчик, політична «тушка», хоч би під яким прапором вона йшла на вибори? Право вирішувати належить українському народу», — наголосив він.

ВІД ПЕРШОЇ ОСОБИ

Голова Верховної Ради Олександр ТУРЧИНОВ:

 

«Якщо говорити про мирний формат, то наша позиція має бути чіткою та однозначною: на всій території Донбасу повинні діяти українські закони! Ті, хто спробує створити на території нашої країни кримінальний анклав, повинні бути заарештовані, а в разі опору — знищені. Альтернативи немає».

Прес-служба Верховної Ради України.