Податківці змінюють стратегію перевірок. Відтепер їх повинно стати менше, натомість відповідальність за порушення має посилитись. Хоча офіційно зменшення на третину заплановано з наступного кварталу, це правило почало працювати вже в березні.
В області замість раніше запланованих 64 проведуть лише 44 перевірки. У поле зору податківців потраплять насамперед мінімізатори та ті, хто намагається приховати платежі в так званих податкових ямах. Зате для сумлінних платників розроблена інша тактика співробітництва: замість перевірок вони отримають необхідні роз’яснення та додаткові інформаційні послуги.
— Для нашої служби не таємниця, наскільки добропорядним платником є те чи інше підприємство, адже щомісяця ми відстежуємо надходження податків від них. Тож навіщо витрачати час, чинити зайвий тиск, порушувати нормальну роботу підприємств та підприємців? Натомість із порушниками має бути зовсім інша розмова, — зауважила заступник начальника Хмельницької ДПА Олена Хотенко.
Не секрет, що завжди знаходились охочі скористатися послугами конвертаційних центрів та податкових ям, куди за різними схемами перераховувалась готівка, яка не обкладалася податком. Дуже часто покарати порушників, відшкодувати збитки не видавалося можливим, оскільки, окрім адреси, такі підприємства не мали більше нічого. До того ж ті, хто фактично перераховував кошти, знімали готівку й ухилялися від сплати податку, залишаючись осторонь відповідальності. Тепер за такі махінації відповідатимуть не так організатори підприємств-невидимок, як реальні платники, що скористались їхніми послугами.
Податківці також повідомляють, що тимчасово зупинять і фактичні перевірки фізичних осіб-підприємців, котрі працюють на ринках. Однак це не знімає відповідальності останніх перед законом. Якщо податківці отримають скаргу на роботу підприємця чи повідомлення з боку правоохоронців про порушення, вони матимуть право на проведення перевірки.
Оскільки фактична перевірка передбачає насамперед контроль за здійсненням розрахункових та касових операцій та наявність відповідних ліцензій, патентів і свідоцтв, то стосуватиметься вона насамперед тих підприємців, що провадять розрахунки через касові апарати. Таких в області налічується близько дев’яти тисяч.
Що ж стосується понад 140 тисяч підприємців краю, які працюють за спрощеною системою оподаткування, їм поки що не загрожують ніякі перевірки. Однак, скільки триватиме цей мораторій, наразі жоден із контролюючих органів сказати не може.
Тепер податківці наголошують: зменшення кількості перевірок зовсім не означає відсутності контролю за платежами. Уже найближчим часом вони поцікавляться роботою кількох десятків підприємств області стосовно яких виникли підозри щодо недобросовісної сплати податків. За прогнозованими даними, їхні порушення оцінюються майже в десять мільйонів гривень.