Гала-концертом завершився в Донецьку VІІ Міжнародний конкурс артистів балету імені Сержа Лифаря. Журі на чолі з видатним хореографом Юрієм Григоровичем присудило Гран-прі солісту Національної опери і балету України Андрію Писарєву.

Третій тур припав на день народження 25-річного танцівника. Андрієві, що виконував варіації з балету «Полум’я Парижа», не було рівних на сцені Донецького театру опери та балету, де проходив конкурс. Ця сцена для переможця — рідна: тут він, син народних артистів України Вадима Писарєва та Інни Дорофєєвої, робив перші кроки у мистецтві.

Прогнозували велику конкуренцію саме у старшій чоловічій групі, де зібралися таланти з України, Росії, Казахстану. Напруга з кожним туром зростала. Вибув із боротьби через травму віртуозно-технічний казахський танцівник Ельдар Сарсембаєв. У молодшій групі українець Олександр Скулкін також не зміг продовжити змагання, хоча заслужив спеціальний приз. Щодо Гран-прі, то сумніватися в об’єктивності журі (французькі хореографи, учні Сержа Лифаря Олів’є Пате та Монік Жанотта, німецький балетмейстер Фалько Капусте, хореографи із Норвегії, Японії, Росії, Південної Кореї та інші) не доводиться. «Жодних суперечок, як у парламенті, у нас не було. Все вийшло дуже легко. Бо в журі зібралися великі професіонали», — зазначив Юрій Григорович.

Художній керівник донецької опери Вадим Писарєв сказав: «Я завжди був дуже вимогливим і до себе, й до сина. Звісно, я радий і пишаюся, що він у свій день народження отримав Гран-прі. Я не міг впливати на думку журі, бо туди не входив. Але у Андрія — справжнє, яскраве «золото». 

Цікавість до відродженого змагання танцівників перевершила всі сподівання: заявки подали понад 160 юних артистів із 16 країн світу. «Хтось каже, що класичний танець застарів. Дурниці! — переконаний Юрій Григорович. — Потрібне все: і сучасне, і класичне».

Те, що журі очолив такий балетний авторитет, як Григорович, забезпечило половину успіху конкурсу, переконаний голова наглядової ради Благодійного фонду Вадима Писарєва «Золотий Олімп» Владислав Дрегер. Другий важливий чинник — рекордний призовий фонд — 110 тисяч доларів. Гран-прі — 20 тисяч. Це — безпрецедентна для балетних конкурсів сума. Хоча її не порівняти з гонорарами поп-зірок...

Переможці VІІ Міжнародного конкурсу артистів балету імені Сержа Лифаря:

Гран-прі — Андрій Писарєв (Україна).

Вікова група «Пті Серж Лифар»:

Перша премія серед дівчаток — Софія Матюшенська (Молдова).

Перша премія серед хлопчиків — не присуджувалася.

Молодша вікова група:

Перша премія серед дівчаток — Катерина Чебикіна (Україна).

Перша премія серед хлопчиків — не присуджувалася.

Старша вікова група:

Перша премія серед дівчат — Світлана Бедненко (Україна).

Перша премія серед хлопців — Айдос Закан (Казахстан).

Фото надано оргкомітетом конкурсу.