КИЇВ

Нещодавня поява Дмитра Хворостовського у стінах Національної музичної академії України імені Чайковського викликала справжній фурор. Випускник Красноярського інституту мистецтв, володар титулу «Найкращий голос світу», а також премії «Золотий Орфей» та міжнародної премії «Слов’яни» Дмитро Хворостовський сьогодні — бажаний гість на майже всіх оперних сценах світу. У 1996 році Бернард Хайкінк запросив російського баритона до лондонського Ковент

Гардену на роль Родріго, маркіза ді Поза у опері «Дон Карлос» Дж. Верді. 1999-го Лука Ронконі для Зальцбурзького фестивалю поставив «Дон Жуана» Моцарта, і Хворостовський був запрошений для виконання Дон Жуана та Лепорелло.

Через рік у режисерській версії Жордана з’явився ще один «Дон Жуан» з Хворостовським — на Берлінській оперній сцені. Серед важливих робіт співака образи Ріголетто в опері Верді (Ковент Гарден), Ричарда у «Пуританах» Белліні (Віденський оперний театр), Фігаро в «Севільському цирульнику» Дж. Россіні та інші. Одна з його останніх ролей — Онєгін в опері «Євгеній Онєгін» (2008-й, диригент — В. Гергієв, Маріїнський театр, гастролі у Нью-Йорку) — має відеоверсію і була номінована на премію «Греммі».

Для зустрічі з професорсько-викладацьким складом, аспірантами та студентами музичної академії Дмитро Хворостовський використав час перерви між авіарейсами. У малому залі відбулося святкове оголошення співака володарем ордену «За вагомий внесок у розвиток музичного мистецтва». Нагороди — орден та звання «Почесний професор Академії» є символами вільного художника, що може у будь-який час приїхати із концертною програмою або майстер-класом до академії. Поміж почесних професорів цього закладу — композитор Кшиштоф Пендерецький, скрипалі Сергій Стадлер та Ольга Пархоменко. «Такого сюрпризу я справді не чекав, — сказав Дмитро Хворостовський. — Я обеззброєний. У мене немає слів... Мені дуже приємна ваша увага, ваш ентузіазм. Ваші промовисті очі переконують мене в тім, що в нашому житті все буде до ладу, попри політику та світові катаклізми. За вами майбутнє. Успіхів вам!»